Βελτίωση των συνθηκών στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος το Μάρτιο

Βελτίωση των συνθηκών στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος το Μάρτιο
Βελτίωση των συνθηκών στις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος το Μάρτιο κατέγραψε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) κατέγραψε βελτίωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2013 στο -22, έναντι -27 τον Φεβρουάριο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -41 τον περσινό Μάρτιο.

Η μέτρηση του NGBI 500 για τον Μάρτιο του 2013 εξακολουθεί να επηρεάζεται από την θετική ατμόσφαιρα, που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, η οποία όμως είναι σχετικά εύθραυστη και θα μπορούσε να ανατραπεί εύκολα. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι επιχειρήσεις ατενίζουν με λίγο μεγαλύτερη αισιοδοξία το επόμενο εξάμηνο, ενώ φαίνεται πως σταθεροποιείται ο αριθμός των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κατ΄ ανάγκη πως θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 10% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 13% τον Φεβρουάριο του 2013.

Την ίδια στιγμή στο 39% φτάνει το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 51%, έναντι 49% τον Φεβρουάριο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 24% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 40% τον Φεβρουάριο. Στασιμότητα προβλέπει το 54% (38% τον Φεβρουάριο) και βελτίωση το 22%, έναντι 21% τον προηγούμενο μήνα.

Συρρικνωμένη σε μεγάλο βαθμό είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 11%, έναντι 31% τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ στο 3% (έναντι ποσοστού 8% τον Φεβρουάριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Μάρτιο καταδεικνύουν αξιοσημείωτη συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (48%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 20% (17% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Φεβρουαρίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 32%, έναντι 28% τον Φεβρουάριο.