"Το ΔΝΤ επιδιώκει την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα"

"Το ΔΝΤ επιδιώκει την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα"
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί την αποτυχία των μέτρων στην Ελλάδα, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ζητήσει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους, ενδεχόμενο όμως που βρίσκει αντίθετες Γερμανία και Κομισιόν.

Την αποκάλυψη-σοκ για τα ελληνικά συμφέροντα κάνει δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian», βάσει του οποίου «εντείνονται οι υποψίες μελών της κυβέρνησης Σαμαρά πως το ΔΝΤ μπλοκάρει εσκεμμένα τη συμφωνία επί των νέων περικοπών που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

«Βασικά, θέλουν να αποτύχουν τα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να αναγκαστεί να ζητήσει και άλλο κούρεμα, γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Γερμανίας, που αντιτίθεται σθεναρά σε ακόμη μία αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση», αναφέρει πηγή από την Αθήνα, την οποία επικαλείται η «Guardian» χωρίς να την κατονομάζει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε προσωπικά στην Κριστίν Λαγκάρντ την Παρασκευή, για να ζητήσει την αποκλιμάκωση των εντάσεων, μετά τη σύγκρουση του επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών για τις περικοπές.

Στο «θερμό» επεισόδιο του κ. Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν αναφέρεται επίσης δημοσίευμα των «New York Times», κατά το οποίο οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της βρίσκονται σε «οριακό σημείο».

Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, γράφει το imerisia.gr, η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις του ΔΝΤ για επιβολή επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας που οι Ελληνες ηγέτες φοβούνται ότι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού.

Υποστηρίζει, δε, ότι ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη στήριξη για το πακέτο λιτότητας, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία -όπως λέει- βλέπει τον Ελληνα πρωθυπουργό ως «την τελευταία ελπίδα της Ελλάδας».

Οι «ΝΥΤ» σημειώνουν ακόμη ότι οι Ελληνες τεχνοκράτες ανησυχούν ότι πιθανώς η Ευρώπη -με τη βοήθεια του ΔΝΤ- στην ουσία «στήνει» την πτώση της Ελλάδας, ειδικά τώρα που η ΕΚΤ σήκωσε ένα είδος τείχους ασφαλείας για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που στόχο έχει να προστατεύσει την Ισπανία και την Ιταλία από τη μετάδοση της κρίσης στην περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας.

Το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει τέλος ότι, όπως έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ, επιπλέον χρηματοδότηση προς την Ελλάδα πρέπει να προέλθει από την Ευρώπη, είτε υπό τη μορφή μεγαλύτερης βοήθειας είτε υπό τη μορφή μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.