Αποζημιώσεις στους καταστηματάρχες για ζημιές από επεισόδια στην Αθήνα

Αποζημιώσεις στους καταστηματάρχες για ζημιές από  επεισόδια στην Αθήνα
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την αποζημίωση όσων επλήγησαν στο κέντρο της Αθήνας, απ' τις καταστροφές της 12ης Φεβρουαρίου, έπειτα από την μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα του Μνημονίου.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίστηκε από την Χρυσή Αυγή, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». Η ένσταση όσων αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, έγκειτο κυρίως στο άρθρο 6 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που δίνει την δυνατότητα στο δήμο Αθηναίων να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις συμβάσεων μέχρι 60.000 ευρώ, χάριν συντόμευσης της διαδικασίας επισκευών κοινοχρήστων χώρων στο κέντρο της Αθήνας, που υπέστησαν ζημιές κατά τα επεισόδια.

Αντιπαράθεση για την πολιτική βία

Κατά τα άλλα, η συζήτηση του νομοσχεδίου επισκιάστηκε από τις αντιπαραθέσεις για την πολιτική βία, με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, να επιτίθεται εναντίον όλων των κομμάτων, με την δήλωση ότι «ερχόμαστε για να ξεβρομίσει ο τόπος».

Εξάλλου αναφερόμενος στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, και απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, υποστήριξε πως «ο εθνάρχης που πιστεύετε κατέλυσε το Σύνταγμα: Ορκίστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γκιζίκη και επανέφερε το Σύνταγμα της δεκαετίας του '50 κουτσουρεμένο».

Προκληθείς από τον Άδωνι Γεωργιάδη, να τοποθετηθεί για περσινό άρθρο του Ηλία Κασιδιάρη που εκφραζόταν κολακευτικά για τον Αδόλφο Χίτλερ, ο κος Παππάς απάντησε: «Το Τρίτο Ράιχ σας μάρανε; Εδώ εσείς, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών (σ.σ. για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο) μας καθιστάτε μέρος ενός προβλήματος που οδηγεί στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πάτε πολύ πίσω και σας συμφέρει πάρα πολύ…».

Ο κος Παππάς, στο σχολιασμό του, διαπίστωσε στις τοποθετήσεις της ΝΔ «χωροφυλακίστικη νοοτροπία» - και σε διαμαρτυρία του (προερχόμενου από την Χωροφυλακή) εισηγητή της ΝΔ, Δ. Κυριαζίδη, απάντησε λέγοντας πως «το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, πρέπει να ορίσει έναν δείκτη IQ για να συνεννοηθούμε όλοι».

«Τον όρκο μου εγώ τον υπηρέτησα ευόρκως 35 χρόνια. Δεν έχω προδώσει κάτι, δεν είμαι ψεύτης και λασπολόγος» απάντησε ο κος Κυριαζίδης. «Στη Δράμα ο νομός μας έχει αγωνιστεί κατά του ναζισμού και του φασισμού - και πρέπει στο Κοινοβούλιο να υπάρξουν πρωτοβουλίες, όπως η αποχώρηση των βουλευτών, όταν οι συγκεκριμένοι κύριοι ανεβαίνουν στην έδρα. Η αποκαθήλωση της λειτουργίας τους, πρέπει να γίνει απ' όλους μας...» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Δεν μίλησα για τον κο Κυριαζίδη, ούτε για την ιστορία της Χωροφυλακής που την τιμάμε και θέλουμε να συγκροτηθεί και πάλι σε Σώμα Ελληνικής Χωροφυλακής» διευκρίνισε αργότερα ο Χρ. Παππάς. «Αντίθετα, η δική σας παράταξη, έβγαλε τις φωτογραφίες απ' τους πεσόντες κατά τα Δεκεμβριανά, στα αστυνομικά τμήματα» συμπλήρωσε.

Συμπολίτευση εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για την βία των διαδηλώσεων

Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι επιθέσεις από τα κόμματα της συμπολίτευσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για ανοχή απέναντι στη βία των διαδηλώσεων και την απαξίωση του πολιτικού κόσμου.

«Η ιστορία έχει αποδείξει πως ο εθνικοσοσιαλισμός στο τέλος νικά την Αριστερά γιατί απευθύνεται σε κατώτερα ένστικτα» παρατήρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Κάνετε κολοσσιαίο λάθος: Στηρίζατε τους αγανακτισμένους που λέγαν να καεί η Βουλή - και ο κος Τσίπρας μιλούσε για Τσολάκογλου μέσα στη Βουλή, δίνοντας την εντύπωση πως εδώ βρίσκονται οι προδότες και από κει οι πατριώτες…»

«Είμαστε υπέρ των λαϊκών αγώνων, αλλά δεν χαρακτηρίζω λαϊκό αγώνα ή κίνημα, το προπηλάκισμα και το γιαούρτωμα. Όποιος τα καλύπτει και τα ανέχεται, ανοίγει το δρόμο σε πρακτικές που η λαϊκιστική ακροδεξιά γνωρίζει καλύτερα και τις ακολουθεί» παρατήρησε ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).

«Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τους λαϊκούς αγώνες, αλλά καταγγέλλει και αποδοκιμάζει την όποια μορφή βίας (…) Συγκρούονται αυτή τη στιγμή, η νομιμότητα και η εκτροπή απ' το νόμο» εκτίμησε και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ).

«Δυστυχώς απ' ορισμένες πλευρές, τα κοινωνικά φαινόμενα εξηγούνται με υποκινήσεις και συνομωσίες και δεν τους δίνεται το βάρος που πρέπει. Σήμερα τρόμαξα απ' τον ανιστόρητο φανατισμό με τον οποίον αρκετοί είδανε την Ιστορία προς τα πίσω…» σχολίασε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης.