Στο ΙΚΑ οι εισφορές, από τον ΟΓΑ τα επιδόματα

Στο ΙΚΑ οι εισφορές, από τον ΟΓΑ τα επιδόματα
Στην ενοποίηση υπό το ΙΚΑ των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών για όλα τα Ταμεία και στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μόνο μέσω του ΟΓΑ (και όχι από δήμους, νομαρχίες κ.ά.) θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα που χάνονται (και ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, σε ό,τι αφορά τις εισφορές και τα 11 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη) και να ελεγχθούν οι δαπάνες.


Ομάδα δράσης
Το σχέδιο της ενοποίησης «κλείδωσε» χθες κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ στο υπουργείο. «Η αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις είναι καινούριο στοιχείο και νέα αφετηρία για την Ελλάδα» δήλωσε ο Χ. Ράϊχενμπαχ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ι. Βρούτση ο οποίος επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει κάνει.

Η Ομάδα Δράσης, υποστηρίζοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου, θα συνδράμει με οργανωτική τεχνογνωσία στον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ (παράλληλα την ηλεκτρονική διασύνδεση με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ) αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων (με ενίσχυση των ενοποιήσεων). Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, εκτενώς το πρόβλημα της ανεργίας και η ανάγκη διάθεσης κοινοτικών κονδυλίων (έστω και από μεταφορά από άλλα προγράμματα τα οποία έχουν χαμηλή απορροφητικότητα) για τη στήριξη της απασχόλησης και των μακροχρόνια ανέργων.

Πηγή: Ημερησία