Αλέξης Τσίπρας: "Το ευρώ είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί"

Αλέξης Τσίπρας: "Το ευρώ είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί"
Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, δημοσιεύει η εφημερίδα «Pagina 12» της Αργεντινής, με τίτλο στην ηλεκτρονική της έκδοση «Το ευρώ είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο να είναι κανείς αριστερός και να στηρίζει το ευρώ, αφού το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά οι πολιτικές που το συνοδεύουν.

Οπως επισημαίνει, κατά την άποψή του, το ευρωπαϊκό μοντέλο θα έπρεπε να ξαναχτιστεί εκ βάθρων.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που αποκαλούμε σήμερα Ευρώπη. Η σημερινή κρίση δεν είναι μια κρίση ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια», υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη σήμερα δεν διαθέτει τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής επίθεσης που δέχεται, γι' αυτό βιώνει τόσο άγρια και τις συνέπειες.

«Είμαστε απροστάτευτοι», τονίζει.

Οπως λέει ο κ. Τσίπρας, το ευρώ δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την κρίση, αλλά είναι μέρος αυτής. Το πραγματικό πρόβλημα, υποστηρίζει είναι η αρχιτεκτονική του ευρώ εντός της Ευρώπης.

«Πρέπει να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα που να ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουσίους», λέει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νόμισμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων».

Το ευρώ, επισημαίνει, είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο: έχουμε ένα κοινό νόμισμα, δηλαδή νομισματική ένωση, αλλά δεν έχουμε πολιτική ένωση και μια Κεντρική Τράπεζα να βοηθά όλες τις χώρες της Ευρώπης.