Aπό Δευτέρα το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα για τα εργασιακά

Κρίσιμο ραντεβού για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας των δανειστών.
Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στο εργασιακό, πριν αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις της άνοιξης. Ομως, η πίεση της τρόικας είναι δεδομένη και στο στόχαστρο, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, έχει μπει η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας.
Σύμφωνα με non paper που διέρρευσε, η τρόικα προτείνει:
- Αύξηση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 ημέρες ανά εβδομάδα για όλους τους τομείς.
- Ορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες.
- Αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
- Αρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/ μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες.
- Να επιτρέπεται η άδεια δυο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς. Η αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας για συγκεκριμένους τομείς ή επαγγέλματα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι απαραίτητη για την επιτυχία των τελευταίων μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η τρόικα καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την τρόικα, θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα προς την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης:
- Το πλαίσιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η δυναμική των μισθών υποστηρίζει την πλήρη απασχόληση. Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το Φεβρουάριο για την εκ νέου ευθυγράμμιση των κατώτατων ορίων μισθών, ο στόχος -όπως συμφωνήθηκε στο πρόγραμμα- θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση, νομοθετημένου από την κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία.
-Το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και τα εμπόδια στην απασχόληση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και την ελάφρυνση της πίεσης επί των μισθών:
α) Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας θα πρέπει να μειωθεί. Θα πρέπει να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των συντελεστών κοινωνικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (όπως προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα).
β) Λοιπά μη μισθολογικά κόστη, που τελικά επηρεάζουν το κόστος εισόδου και εξόδου, θα πρέπει να επανεξεταστούν και να μειωθούν, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
- Οι υπερβολικές κανονιστικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να μειωθούν, ενώ η ρυθμιστική αποτελεσματικότητα θα πρέπει να αυξηθεί. Αυτές περιλαμβάνουν τις περίπλοκες διαδικασίες υποβολής στοιχείων και απαιτήσεις έγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μεταρρύθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας χάρτης πορείας και να συναφθεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της Επιθεώρησης Εργασίας από διεθνείς εμπειρογνώμονες, που θα καλύπτει τα καθήκοντα, τις δραστηριότητες, τη διάρθρωση, την επιβολή και τη δομή ποινών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένης της αδήλωτης εργασίας), σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει άμεσα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα αμέσως έπειτα από αυτό.
- Η ανεργία είναι πολύ υψηλή, και απαιτούνται πολιτικές για να μη γίνει δομική. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μπορεί να παρέχει τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενσωμάτωση των ανέργων σε οικονομικούς τομείς με υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης. Οι διαδικασίες που σχετίζονται με προγράμματα του ΕΚΤ (δηλ. εκείνες που συνδυάζουν εργασία και εκπαίδευση μαζί με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, με σκοπό να ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα και ενώ η τρόικα ζητεί περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας τα επόμενα χρόνια θα φθάσει και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μια 7ετία. Οπως είναι φυσικό, τα συνδικάτα βρίσκονται σε αναταραχή και ζητούν από την κυβέρνηση να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σκέψη ή απαίτηση της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Υψηλά τα επίπεδα της ανεργίας
Βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων, χωρίς να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις των νέων μέτρων:
* η ανεργία θα φθάσει το 29% έως το τέλος του έτους,
* η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1970,
* καταγράφεται έκρηξη υποαπασχόλησης,
* η αδήλωτη εργασία επεκτείνεται ραγδαία, καθώς το ποσοστό των ανασφάλιστων ξεπερνά το 50% σε επτά νομούς της χώρας.
Αντιδράσεις
Τις νέες παρεμβάσεις στο εργατικό δίκαιο της χώρας από την πλευρά της τρόικας καταδίκασαν κόμματα και το συνδικαλιστικό κίνημα. «Αν η τρόικα νομίζει ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και ότι οι πολίτες της αντέχουν και άλλη πίεση, τότε βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής της», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Η κα Γεννηματά κάλεσε τους εκπροσώπους της τρόικας «να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Προσπάθεια που δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα και που πρέπει να αναγνωριστεί» και κατέληξε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο που ορίζει το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο. Ως εκ τούτου τα θέματα αυτά, δεν είναι καν προς συζήτηση».
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απαίτηση της τρόικας για ακόμη περισσότερες αντεργατικές και ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις. «Ενώ οι καταστροφικές συνέπειες των παρεμβάσεων και ανατροπών στο εργατικό θεσμικό πλαίσιο είναι εμφανέστατες στους εργαζόμενους, στην οικονομία και την κοινωνία, οι "μαθητευόμενοι μάγοι" της τρόικας και οι μεγαλοεργοδότες μυστικοσύμβουλοί τους παραμένουν αδιόρθωτοι», αναφέρει.