"Η Κύπρος θα έχει ό,τι χρειαστεί από την Ελλάδα"

"Η Κύπρος θα έχει ό,τι χρειαστεί από την Ελλάδα"
Την κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του ιδίου, ως νέου υπουργού Άμυνας, ότι η Κύπρος σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα θα έχει ό,τι χρειαστεί, μετέφερε ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο είχε ιδιαίτερη συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη.


Οι συνομιλίες έγιναν στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον Έλληνα υπουργό. Μετά τις συνομιλίες ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι, η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδος και Κύπρου ήταν, είναι και θα είναι μια συνεργασία δύο υπουργείων που δουλεύουν αδελφικά.

«Το ένα υπουργείο αποτελεί προέκταση του άλλου, γιατί δεν είμαστε υπουργεία πολέμου, αλλά υπουργεία ειρήνης», ανάφερε χαρακτηριστικά. Για να εξασφαλίσει κανείς την ειρήνη, τόνισε, πρέπει πάνω απ' όλα να διασφαλίζει τη μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα του Ελληνισμού, είτε αυτό αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, είτε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορά στη στενή σχέση του με την Κυπριακή Δημοκρατία, από πολλά χρόνια με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, πριν πολιτευτεί και είπε ότι παρακολουθεί το κυπριακό, «τα δεινά του κυπριακού Ελληνισμού, την ιστορική ανηφόρα και τον γολγοθά του, αλλά ταυτόχρονα και τα επιτεύγματα του, τη δυναμική του, τα όσα καταφέρνει σε πάρα πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην άμυνα». Διαβεβαίωσε ότι επί των ημερών του ως υπουργού 'Αμυνας η συνεργασία με το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας θα γίνει ακόμη στενότερη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε, επίσης, αναφορά στους εορτασμούς που θα γίνουν από το φθινόπωρο στην Ελλάδα με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912. Στους πολέμους αυτούς, επεσήμανε, η μικρή τότε Ελλάδα διπλασίασε μέσα σε λίγα χρόνια την επικράτεια της.

«Σήμερα έχουμε έναν άλλο πόλεμο, οικονομικό, μια αναμέτρηση με τις αγορές», είπε, και εκτίμησε πως από αυτή την αναμέτρηση, «από ένα πόλεμο εντελώς διαφορετικού είδους και περιεχομένου, που διεξάγεται με άλλους τρόπους, και η ελληνική δημοκρατία και η κυπριακή δημοκρατία θα βγούμε νικητές».

Αρκεί, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, να προσέξουμε και να μην επιτρέψουμε, η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας, εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ακεραιότητας. Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα, ακόμη ουσιαστικότερα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Ισραήλ και στη συνέχεια τον Λίβανο. Επίσης, στην Κύπρο θα έλθει στις 26 του Σεπτέμβρη για την 'Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ και την 1η Οκτωβρίου για να την επέτειο της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε πως η πρώτη έξοδος του κ. Παναγιωτόπουλου εκτός ελλαδικών συνόρων γίνεται με επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παραμένει πάντοτε ο μόνιμος, σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι στον τομέα της αρμοδιότητας των υπουργείων 'Αμυνας η συνεργασία είναι εξαίρετη και καθημερινή και ο συντονισμός απόλυτος και αποτελεσματικός. Κοινός μας στόχος, είπε, είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ομαλότητας στις χώρες μας και στην περιοχή.

«Μέσα στις συνθήκες που διανύει η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Κύπρος, επιδιώκουμε να αναδειχθούμε σε παράγοντες σταθερότητας και ομαλότητας και να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάπτυξης, ειρήνης και προόδου για τους λαούς μας και τους λαούς της περιοχής», τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του επισκέφθηκε εθιμοτυπικά, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

πηγή: tanea.gr