Μισθολόγια ΔΕΚΟ: 400 ευρώ η μέση απώλεια

Μισθολόγια ΔΕΚΟ: 400 ευρώ η μέση απώλεια
Επιχείρηση με τον κωδικό «μισθολόγιο ΔΕΚΟ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές αμοιβών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσουν και στο 50%, με κατάργηση ειδικών επιδομάτων και έκτακτων αμοιβών για υπερωρίες και αποζημιώσεις, καθώς και καθολική εφαρμογή του πλαφόν των 2.200 ευρώ στις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, και μάλιστα αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2011, θα επιφέρει κατά μέσον όρο απώλειες 400 ευρώ τον μήνα σε 68.000 εργαζομένους, αφού ο στόχος είναι από τις περικοπές να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ για το νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι δεκάδες ΔΕΚΟ από τις συνολικά 72 δεν εφάρμοσαν τον νόμο για μειώσεις αποδοχών κατά 35% από τον περασμένο Νοέμβριο, όπως προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, είτε τον εφάρμοσαν κατά το ένα σκέλος προχωρώντας σε μειώσεις 25% για το 2011 και αφήνοντας το υπόλοιπο ποσοστό του 10% ανεκτέλεστο.

Κάτω από το τραπέζι
Επίσης υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι σε ορισμένες ΔΕΚΟ διευθυντικά στελέχη σε συνεννόηση με τους συνδικαλιστές μοίρασαν κάτω από το τραπέζι επιλεκτικές αυξήσεις μέσω ειδικών επιδομάτων και αποζημιώσεων ή ακόμα με πλασματικές υπερωρίες.

Η εντολή που έχει δοθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατόπιν σχετικής οδηγίας του πρωθυπουργού είναι να ελεχθούν εξονυχιστικά όλοι οι φάκελοι με την αλληλογραφία και την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ διοικήσεων και εποπτικών αρχών για το θέμα του μισθολογίου, για να διαπιστωθεί για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά αν εφάρμοσε το μισθολόγιο. Ταυτόχρονα έχουν ζητηθεί από τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ οι αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας του προσωπικού και των διευθυντικών στελεχών.

«Θα είμαστε αμείλικτοι για το μισθολόγιο», έλεγε υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας με νόημα ότι όπου εντοπισθούν «κρυφά» μπόνους θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα και μάλιστα εντόκως.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ΔΕΚΟ όπου κάποιοι λαμβάνουν από υπερωρίες πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Η ίδια πηγή υπενθύμιζε την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου χρειάστηκε η παρέμβαση του εκπροσώπου του Δημοσίου στη Γενική Συνέλευση της Επιχείρησης για να κοπεί το επίδομα οικογενειακής παροχής που δινόταν στον διευθύνοντα σύμβουλο, στα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σε περίπου 200 ανώτατα στελέχη, που έχουν βαθμό γενικού και αναπληρωτή γενικού διευθυντή και διευθυντή.

Σύμφωνα με το Εθνος, το μισθολογικό των ΔΕΚΟ μπήκε ξανά στο τραπέζι, και μάλιστα πιεστικά, από την τρόικα, η οποία παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση δικά της στοιχεία και πληροφορίες, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες αποδοχές στις ΔΕΚΟ παραμένουν υψηλότερες μέχρι και 50% συγκριτικά με τις αντίστοιχες αποδοχές στον στενό δημόσιο τομέα, παρά τις ρυθμίσεις για περικοπές που έχουν προωθηθεί την τελευταία διετία. Κι αυτό γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ειδικά μισθολογικά προνόμια με αθέατες αποζημιώσεις που αφορούν το ύψος των υπερωριών, τις αμοιβές εκτός έδρας και τα ειδικά επιδόματα.

Γκρίζες ζώνες

  • Στα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις ΔΕΚΟ υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες όσον αφορά στην πορεία της μισθολογικής δαπάνης από το 2009 μέχρι σήμερα και «μαθηματικές πράξεις» που «σηκώνουν πολύ νερό», όπως για παράδειγμα για τον υπολογισμό του μέσου κατά κεφαλήν μισθολογικού κόστους, που σύμφωνα με τον νόμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ..
  • Πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά περίπτωση ΔΕΚΟ, όπου οι περικοπές στους μισθούς έχουν εφαρμοσθεί μόνο σε μια μερίδα εργαζομένων.

Με επιστολή που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στις 18 Ιουλίου προς όλους τους υπουργούς τούς υπενθυμίζει «την επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση για άμεση και πλήρη εφαρμογή των διατάξεων των ν.3833/2010, ν.3845/2010, ν.3899/2010, ν.3986/2010 και του ν.4024/2011» και ζητά να τον ενημερώσουν ποιοι από τους εποπτευόμενους φορείς έχουν συμμορφωθεί και ποιοι όχι ή αν υπάρχουν περιπτώ­σεις επιλεκτικής εφαρμογής του νόμου.

πηγή: imerisia.gr