Κ. Παπούλιας: Να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε ως εδώ

Κ. Παπούλιας: Να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε ως εδώ
Τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία από το μίσος και το φασισμό, αλλά και τις δοκιμασίες που βιώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά από την κρίση, προτάσσει στο φετινό μήνυμά του για την 38η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας.

Καλεί επίσης τη διχοτομημένη Κύπρο να μην εγκαταλείψει την ελπίδα και την προσπάθεια, και την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της για να πέσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη.

«Το χρέος μας απέναντι σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας είναι βαρύ και διαρκές. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο, ό,τι και να κάνουμε για να εκφράσουμε τον σεβασμό μας δεν αρκεί. Πολύ περισσότερο σήμερα που η Δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από την ιδεολογία του μίσους και του φασισμού», συμπληρώνει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του. Υπογραμμίζει πάντως ότι «παρόλες τις αδυναμίες που έχει δείξει ιστορικά η Δημοκρατία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης».

Παράλληλα, αναφέρει πως η στάση ζωής των αντιστασιακών αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά, ειδικά για τη νέα γενιά που πληρώνει μία κρίση στη δημιουργία της οποίας δεν είχε καμία συμμετοχή.

«Τη σημερινή μέρα», συνεχίζει, «το βλέμμα μας στρέφεται στην ακρωτηριασμένη Κύπρο, που 38 χρόνια μετά την καταδικαστέα τουρκική εισβολή παραμένει διχοτομημένη. Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα και την προσπάθεια. Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της για να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε μια στιγμή και να αναρωτηθούμε πως φθάσαμε μέχρι εδώ. Γιατί η πορεία της μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται με αυτό τον τραυματικό τρόπο, πώς θα βγούμε από το τέλμα». «Απαντήσεις υπάρχουν, αρκεί να αναζητηθούν, και ακόμη περισσότερο υπάρχει ανάγκη να δοθεί μία απάντηση συλλογική, οριστική και δίκαιη», καταλήγει.

Ε. Βενιζέλος : Χρειάζεται συναίνεση, συστράτευση και εθνική στρατηγική

Για «ιστορική ειρωνεία» μιλάει στο δικό του μήνυμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «η καλύτερη περίοδος της πατρίδας μας, η περίοδος της Μεταπολίτευσης, από την πτώση της δικτατορίας το 1974 μέχρι σήμερα, καταγράφεται στη συνείδηση της ελληνικής ιστορίας με την μορφή της βαθειάς κρίσης που ζούμε από το 2008» .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι τα τελευταία 38 χρόνια είναι « τα πιο σταθερά και γόνιμα που έχει ζήσει η πατρίδα μας» καθώς όπως υποστηρίζει «είναι τα χρόνια στα οποία γεφυρώθηκαν μεγάλοι εθνικοί διχασμοί και συγκροτήθηκε μία ισχυρή μεσαία τάξη»

Αναγνωρίζει, παράλληλα, ότι πρόκειται και «για τα χρόνια της αδικαιολόγητης εθνικής αμεριμνησίας ως προς την ανάγκη να οικοδομήσουμε σε στέρεα βάση όλες τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Για να ξεπεραστεί η κρίση, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «χρειάζεται συναίνεση, συστράτευση και εθνική στρατηγική. Όχι δημαγωγίες, συνωμοσιολογία και λαϊκισμοί».

ΛΑ.Ο.Σ : Οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν πλήρως

«Πριν 38 χρόνια, υποδεχθήκαμε την επάνοδο της Δημοκρατίας, με αναμμένα κεριά και λαμπάδες, που αντανακλούσαν στις προσδοκίες μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Σήμερα», υπογραμμίζει, «με την εμπειρία όλων αυτών των ετών, όλες οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν πλήρως».

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Μεταπολίτευση, ακόμα μια ευκαιρία χαμένη

Στο χαμένο όνειρο της μεταπολίτευσης αναφέρεται στο μήνυμα του το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. Όπως επισημαίνει, «στα 38 χρόνια Δημοκρατίας έχουμε να μετράμε: 2 μνημόνια, 1.500.000 ανέργους, βασικό μισθό 400 ευρώ, χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές λόγω χρεών, 2.500 αυτόχειρες τα τελευταία δυόμιση χρόνια λόγω απόγνωσης, χιλιάδες αστέγους, τα ασφαλιστικά ταμεία υπό κατάρρευση, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Χώρας υποθηκευμένες, την Εθνική Κυριαρχία μας υπό ευθεία αμφισβήτηση και την επίπλαστη απειλή της δραχμής, ως Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας».

Τέλος , υπογραμμίζει, ότι «η "Δημοκρατία" που ζούμε, είναι ο λόγος για νέους αγώνες, για την απελευθέρωση της Χώρας από τους διεθνείς πάτρωνες και τοκογλύφους »