Δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας από τη Citigroup

Δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας από τη Citigroup
Δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ διατυπώνει σε έκθεσή της η Citigroup. Οι αναλυτές του ιδρύματος εκτιμούν ότι η τρόικα θα μπορούσε να χορηγήσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ωστόσο χαρακτηρίζουν απίθανο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν στο αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο Μνημόνιο.

Η ανάλυση της Citigroup σχεδόν προεξοφλεί πως η αντιπαράθεση κυβέρνησης – τρόικας θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των 30 δισ. ευρώ του Αυγούστου, ενώ σημειώνει πως ακόμη και αν η εκταμίευση της δόσης γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο τροποποιημένο Μνημόνιο είναι πιθανό να παγώσει τις υπόλοιπες δόσεις στη συνέχεια.

Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013. Εξάλλου, η Citigroup δίνει πιθανότητες 50% έως 75% ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Με βάση το σενάριο εξόδου ο οίκος προβλέπει για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα πως θα υποχωρήσει κατά 7,5% το 2012 και κατά 10,1% του ΑΕΠ το 2013. Για το ελληνικό δημόσιο χρέος εκτιμά πως ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από το 156,5% εφέτος, στο 437,3% το 2013. Για την ανεργία εκτιμά πως θα βρεθεί από το 23,6% εφέτος στο 29% το 2013 και για τον πληθωρισμό προβλέπει πως θα ανέλθει στο 15% το 2013 ως επακόλουθο του νέους νομίσματος που θα υιοθετήσει η χώρα.

Σύμφωνα με τη Citigroup για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική της κατάσταση, να επιδείξει ικανότητα στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της επιβαρύνοντας το δημόσιο τομέα, αλλά και να εξακολουθήσει να λαμβάνει στήριξη από ΔΝΤ και ΕΕ.