Στις 10:00 η νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη

Στις 10:00 η νέα συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη
Για τις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να ενημερωθούν οι πρόεδροι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης σχετικά με την πρόοδο στο θέμα των περικοπών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.


Το εγχείρημα πάντως χαρακτηρίζεται δύσκολο και η κυβέρνηση δηλώνει αβέβαιη για το εάν θα καταφέρει να αποφύγει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα κληθούν να αποφασίσουν για τη λήψη πακέτου μέτρων-μαμούθ έως το 2014, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι τα δύο σενάρια που ετοιμάζεται να προτείνει η ελληνική πλευρά στην τρόικα, το ένα έως το 2014 και το άλλο έως το 2016 για τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα πρέπει να είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την επαναδιαπραγμάτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα προσέλθει στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών χωρίς να έχει λίστα περικοπών ευρώ προς ευρώ, αλλά κατευθύνσεις πολιτικής.

Πάντως, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τώρα φέρεται να έχουν εξευρεθεί από τα υπουργεία δαπάνες ύψους μόνον 5,7 δισ. ευρώ για να περικοπούν την επόμενη διετία 2013- 2014.

Η προσπάθεια για την εξεύρεση των 6 δισ. ευρώ που λείπουν θα συνεχιστεί, αλλά όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών «δεν θα έχουμε ''κλείσει'' τους αριθμούς έως την Τετάρτη».

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να λάβουν έναν «οδικό χάρτη» με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες. «Θα λέμε τόσα θα εξοικονομήσουμε από τις συντάξεις, τόσα από τα εφάπαξ, κ.λπ.» ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχισθεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι για την περικοπή των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών έχει ως «οδηγό» εκτός από τις προτάσεις των υπουργείων και τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.