Πώς μια 83χρονη "φέσωσε" με 4,5 εκ. ευρώ το ΙΚΑ

Μάλιστα, η εταιρεία στην οποία υποτίθεται ότι εργάζονταν τα συγκεκριμένα άτομα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αδράνεια. Εντυπωσιακό είναι και το ότι πρόεδρος της εταιρείας είναι μία γυναίκα 83 ετών, που βρέθηκε στο σπίτι της στη Γλυφάδα.
Οπως ανακοίνωσε χθες το ΙΚΑ, γνωστός όμιλος εταιρειών με έδρα το Ν. Ηράκλειο Αττικής, με αντικείμενο στο παρελθόν την κατασκευή και εμπορία πολυτελών υποδημάτων και σήμερα την κατασκευή και εμπορία επώνυμων ενδυμάτων, χτύπησε «κόκκινο» στο σύστημα «Risk Analysis», που έχει μπει σε εφαρμογή στο Ταμείο. Αμέσως κλιμάκιο από ελεγκτές έκανε έφοδο στον καλά φυλασσόμενο με κάμερες χώρο του Ομίλου στο Ν. Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές που λειτουργούν συσχετιζόμενες επιχειρήσεις.
Το συνολικό χρέος σήμερα της εταιρείας προς το ΙΚΑ-ETAM ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Οπως αποκαλύφθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία, ασφαλίζεται μεγάλο μέρος του προσωπικού των άλλων εταιρειών, χωρίς να καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ για εισφορές, ενώ η ίδια αυτή εταιρεία βρίσκεται από ετών σε αδράνεια.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η απληστία των υπευθύνων δεν είχε όρια, αφού αποφάσισαν -αν και υπεύθυνοι εταιρειών- να ασφαλιστούν εικονικά σε άλλες εταιρείες του Ομίλου με παχυλούς μισθούς, χωρίς βέβαια να καταβάλλονται εισφορές. Απώτερος σκοπός ήταν να πάρουν και οι ίδιοι σύνταξη από το ΙΚΑ-ETAM.
Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες του Ιδρύματος θα προχωρήσουν άμεσα σε ακυρώσεις ασφάλισης, σε αναζήτηση τυχόν καταβληθεισών παροχών και θα προβούν στην υποβολή μηνύσεων.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας οι αποκαλύψεις για τη δράση συγκεκριμένων κυκλωμάτων. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Απάτη τριών εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του ΙΚΑ, έφερε στο φως έρευνα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος εντόπιζαν ανασφάλιστους αλλοδαπούς και μέσω εικονικών εταιρειών τους «ασφάλιζαν» χωρίς να αποδίδουν εισφορές στο ΙΚΑ.
- Το κύκλωμα λειτουργούσε εδώ και έναν χρόνο, ενώ έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τεσσάρων Ελλήνων.
- Σε 9 νομούς της χώρας εντοπίζονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, με αποτέλεσμα να ξεκινούν έλεγχοι. Την ερχόμενη εβδομάδα φτάνει στη Χίο κλιμάκιο ελεγκτών, καθώς στο νησί υπάρχει «επιδημία» προνοιακών επιδομάτων.
- Με βάση εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση 80.000 με 85.000 άτομα εισέπρατταν όλα αυτά τα χρόνια συντάξεις και επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 30% όσων περνούν από τις επιτροπές αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είτε κόβεται είτε παίρνει χαμηλότερο ποσοστό.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ