"Ντροπή για όλους" η μη πρόσβαση σε νέες θεραπείες - Εξώδικο στο Υπ.Υγείας

 "Ντροπή για όλους" η μη πρόσβαση σε νέες θεραπείες - Εξώδικο στο Υπ.Υγείας
Στο περιθώριο βρίσκεται ο Έλληνας ασθενής σε σχέση με τον Ευρωπαίο, ως προς την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα και θεραπείες, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις, καθώς εδώ και 19 μήνες καθυστερεί η έκδοση δελτίου τιμών, προϋπόθεση απαραίτητη για την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά.

Για σοβαρές παθήσεις, όπως πνευμονική υπέρταση, χρόνια μυελογενή λευχαιμία, μεταστατικός καρκίνος του προστάτη, ηπατίτιδα C κ.ά. εκκρεμούν θεραπείες, λόγω «τραγικής καθυστέρησης» της έκδοσης του δελτίου τιμών νέων φαρμάκων.

«Υπάρχουν νέες θεραπείες που δεν επιτρέπεται στους Έλληνες πάσχοντες να έχουν πρόσβαση, κι αυτό είναι ντροπή για όλους», ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, (ΣΦΕΕ), Κώστας Φρουζής, προσθέτοντας ότι ο ΣΦΕΕ απέστειλε εξώδικη καταγγελία στο υπουργείο Υγείας για την καθυστέρηση του δελτίου τιμών νέων φαρμάκων.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Νίκος Κεφαλάς, μίλησε για Ευρωπαίους ασθενείς «δύο ταχυτήτων» και κάλεσε την κυβέρνηση να δεί με απόλυτη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα το ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στις θεραπείες και ιδιαίτερα στις καινοτόμες. Τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΕ ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη των ασθενών, ενώ αναφέρθηκαν και στην τρέχουσα κατάσταση, λέγοντας ότι η έλλειψη χρηματοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συνεπάγεται αδυναμία διάθεσης σημαντικών φαρμάκων.

«Για πολλοστή φορά, η Πολιτεία είναι ανακόλουθη στις υποχρεώσεις της έχοντας αφήσει χρέη ετών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ενώ φάνηκε άδικη με τον τρόπο που χειρίστηκε το κούρεμα των ομολόγων μας», δήλωσε ο κ. Φρουζής, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιά 1 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» των ομολόγων που τους είχε αναγκαστικά δώσει το κράτος, έναντι παλαιότερων οφειλών των νοσοκομείων.

«Τίθεται πολύ σοβαρό θέμα βιωσιμότητας των εταιρειών», είπε ο κ. Φρουζής, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κώστας Ευριπίδης, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ρυθμίσει άμεσα τα χρέη του Οργανισμού, όπως και των νοσοκομείων, συμπληρώνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει ήδη στις φαρμακευτικές εταιρείες πάνω από 500 εκ. ευρώ και άλλο 1 δισ. ευρώ οφείλουν τα νοσοκομεία (ΕΣΥ/Στρατιωτικά).