Βγήκε από το νοσοκομείο ο πρωθυπουργός - Ποιοι θα πάνε στη Σύνοδο Κορυφής

Βγήκε από το νοσοκομείο ο πρωθυπουργός - Ποιοι θα πάνε στη Σύνοδο Κορυφής
Εξιτήριο πήρε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Αττικό Νοσοκομείο, την ώρα που οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ανακοίνωναν επισήμως ότι με δεδομένη την απουσία του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει σε κατ' οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού Πάνου Θεοδοσιάδη. Ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του θα καθοριστεί και η ακριβής ημερομηνία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Οι θεράποντες ιατροί του συνέστησαν ακινησία και ως εκ τούτου δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα ενημερώνεται λεπτομερώς από τους συνεργάτες του, ενώ όπως έγινε γνωστό, λίγο πριν τις 19.00 θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια επικοινωνίες και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Πριν αναχωρήσει από το νοσοκομείο, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, λίγο αργότερα ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μη συμμετάσχουν στην κυβερνητική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και για διμερείς επαφές με ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν αμέσως μετά την ανάρρωση του Πρωθυπουργού να μεταβούν από κοινού στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

«Συμφωνήσαμε», είπε ο κ. Κουβέλης, «ότι αμέσως μετά την ανάρρωση του κ. Σαμαρά θα μεταβούμε μαζί στις Βρυξέλλες, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να διαπραγματευτούμε και προπαντός να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα οποία αντιστοιχούν στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των όσων έχουμε συμφωνήσει στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας-προγραμματικής σύγκλισης. Το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει αμέσως μετά, παρουσία και των τριών μας». Στην ερώτηση εξάλλου αν υπάρχει θέμα για τον κ. Ράπανο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη την αποκατάσταση της υγείας του υπουργού Οικονομικών, στον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. «Όλα τα άλλα δεν αποτέλεσαν θέμα συζήτησης, ούτε με τον κ. Βενιζέλο, ούτε με τον κ. πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

Όπως διευκρινίστηκε, στη συζήτηση που είχε ο κ. Κουβέλης με τον κ. Βενιζέλο μετείχε και ο πρωθυπουργός σε ανοικτή ακρόαση. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για την ανάγκη εποπτείας του κυβερνητικού έργου και την επιτυχία του προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Σύσκεψη προετοιμασίας εν όψει Συνόδου Κορυφής

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά (καθώς δεν έχει ορκιστεί ακόμη ο νέος υπουργός Β. Ράπανος), ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σήμερα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον κ. Αβραμόπουλο με τη συμμετοχή εκτός των κ.κ. Ζανιά, Χατζηδάκη και Σταϊκούρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, του βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας αναμένεται να έχει και νέα σύσκεψη την Τετάρτη, καθώς σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο των κρατών της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Σήμερα επίσης, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μία πρώτη ενημερωτική συνάντηση για τις τρέχουσες βασικές εκκρεμότητες. Στη συνάντηση, κατά την οποία δεν ελήφθησαν αποφάσεις, συμμετείχαν ο υπηρεσιακός υπουργός, Γιώργος Ζανιάς, ο υπουργός αναπληρωτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, και οι γραμματείς του υπουργείου.

Την Τρίτη τέλος, αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου νοσηλεύεται από την Παρασκευή, ο κ. Βασίλης Ράπανος, όπως προέκυψε μετά τις εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη σήμερα. Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, ο κ. Ράπανος δεν θα ορκιστεί αυτή την εβδομάδα καθώς ο Πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει κλινήρης.