Υποβάθμιση 11 τραπεζών από τον οίκο Moody's

Υποβάθμιση 11 τραπεζών από τον οίκο Moody's
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα έντεκα ευρωπαϊκές τράπεζες με το σκεπτικό ότι έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα ορισμένων χωρών της ευρωζώνης.

Η απόφαση του Moody's αφορά πέντε ολλανδικές τράπεζες, τρεις γαλλικές, μία από το Βέλγιο, μία από την Ιταλία και άλλη μία από το Λουξεμβούργο. Οι γαλλικές τράπεζες Natixis, Credit Foncier de France και Banque Palatine (όλες θυγατρικές του ομίλου BPCE) υποβαθμίστηκαν κατά μία ή δύο μονάδες, πέφτοντας στη βαθμίδα Α2, στο πλαίσιο μιας "ευρύτερης επισκόπησης των ευρωπαϊκών τραπεζών", σύμφωνα με την ανακοίνωση. Στην ίδια κατηγορία έπεσαν και οι δύο τράπεζες από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ενώ η ιταλική UniCredit Leasing υποβαθμίστηκε από το Α3 στο Baa2.

Οι ολλανδικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν "δύσκολες συνθήκες καθ' όλο το 2012 και πιθανότατα και στη συνέχεια", σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης. Συγκεκριμένα οι τράπεζες Rabobank, ING, ABN Amro και LeasePlan υποβαθμίστηκαν κατά δύο μονάδες ενώ η SNS Bank κατά μία. Επιπλέον, η ING τέθηκε υπό "αρνητική παρακολούθηση" ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θεωρούνται "σταθερές".