Ιδιωτικοποιήσεις για την τόνωση της ιταλικής οικονομίας

Ιδιωτικοποιήσεις για την τόνωση της ιταλικής οικονομίας
Νέες ιδιωτικοποιήσεις εξήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, δίνοντας έμφαση στο ότι «οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως εταιρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο», με στόχο την τόνωση της οικονομίας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της ιταλικής κυβέρνησης «οι εταιρίες αυτές μπορούν να προσελκύσουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, απ' ό,τι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις». Όπως τονίζουν σχολιαστές, μερικές από τις τοπικές αυτές εταιρίες ασχολούνται με τις αστικές και τις υπεραστικές συγκοινωνίες, αλλά και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση Μόντι επιδιώκει να προχωρήσει σε περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012 και εννέα το 2013, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα. Ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις των συνεργατών του Μάριο Μόντι θα είναι ο δραστικός περιορισμός των ποσών που καταβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντρική κυβέρνηση για την ενοικίαση ακινήτων.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα μπορέσει να αποφευχθεί η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 21% στο 23%, για να μην βρεθούν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση οι επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν ήδη σημαντική μείωση παραγγελιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ