Παπαδήμος: Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Παπαδήμος: Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος την Πέμπτη, καλώντας τους Έλληνες να συνεχίσουν τις επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

"Οι επιπτώσεις από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολέθριες ή για να χρησιμοποιήσω μια ελληνική λέξη καταστροφικές", ανέφερε ο Παπαδήμος σε ομιλία του σε συνέδριο του IIF στην Κοπεγχάγη.

Ο Παπαδήμος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι δανειστές θα πρέπει να χαλαρώσουν τους όρους του μνημονίου, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει.

"Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, πιστεύω ότι θα έπρεπε να παραταθεί η περίοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον ένα έτος", είπε.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο Παπαδήμος είπε: "Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι".

"Ένα αποτέλεσμα που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ αντανακλά μια 'εθνική ήττα' καθώς θα αποδείκνυε ότι η χώρα δεν κατάφερε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της", συμπλήρωσε.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έδινε θεωρητικά στη χώρα μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα δημοσιονομικά της σχέδια. Αλλά, στην πραγματικότητα, θα οδηγούσε σε διψήφιο πληθωρισμό, μεγαλύτερες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και θα καθιστούσε δυσκολότερη την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τον Παπαδήμο.

Τέλος, ο Παπαδήμος τάχθηκε υπέρ μιας νέας, ανεξάρτητης, φορολογικής αρχής. "Ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής πρέπει τελικώς να κερδηθεί", είπε.