ΒΕΤΑ: Δημοσκοπήσεις και εξωτερικό θα επηρεάζουν το ΧΑ

Κλείσιμο Γ.Δ. Παρασκευή 1η Ιουνίου: 501,90
Εβδοµάδα: κέρδος 3,45% Έτος: απώλειες 26,24%
Min (W): 497,47
Max (W): 535,11
Min 2012: 484,09 (18 Μαι.)
Max 2012: 847,63 (20 Φεβ.)
Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 20,9 δισ. ευρώ
Μέσος ηµερήσιος όγκος συναλλαγών: 65,3 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, τα αποτελέσµατα του α’ τριµήνου ελάχιστα άλλαξαν κάτι προς το καλύτερο είτε σε ποσοτικό είτε σε ποιοτικό επίπεδο αφού σε γενικές γραµµές δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε επίπεδο θετικών ή ειδικών αναφορών.
Αντιθέτως η αύξηση του κόστους χρήµατος στην Ισπανία, µε ότι αυτό συνεπάγεται για την µακροπρόθεσµη δυνατότητα δανεισµού της χώρας και η ρευστή πολιτική εικόνα που επικρατεί αναφορικα µε το αποτέλεσµα των εκλογών στις 17 Ιουνίου αύξησαν το στρες στους εµπλεκόµενους πιέζοντας παράλληλα και το ευρώ σε νέα χαµηλά διετίας.
Η Ευρωπαική Ένωση φαίνεται ότι πολύ σύντοµα θα κληθεί να πάρει κάποιες αποφάσεις κοµβικής σηµασίας. Το µέγεθος της Ισπανίας (1,1 τρις ευρώ – 7η σε µέγεθος Ευρωπαική Οικονοµία) είναι πολύ δύσκολο για να χωρέσει σε κάποιο µηχανισµό στήριξης ή να αλλάξει το κλίµα µε γενναίες δηλώσεις υποστήριξης αρµοδίων φορέων.
Καθώς οι καταθέτες αισθάνονται ανήσυχοι και οι ροές κεφαλαίων αποκτούν συστηµική διάσταση είναι πολύ πιθανό να παρθούν αποφάσεις προκειµένου η κατάσταση να αντιμετωπιστεί ριζικά (ρευστότητα, εγγύηση τραπεζικής κεφαλαιακής φερεγγυότητας, πακέτα στήριξης ή κάποιο υβριδικό οµόλογο µε ευρωπαική εγγύηση) προκειµένου η Ισπανία να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η Ελλάδα θα µπορέσει να έχει οφέλη εφόσον δεν έχει συµβεί ενδιάµεσα κάποιο «απρόοπτο» το οποίο θα έχει µη αναστρέψιµες συνέπειες. Αυτή είναι ίσως η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την αποκλιµάκωση της ελληνικής κρίσης καθώς το οικονοµικό κλίµα παραµένει ιδιαίτερα δυσοίωνο µε συνεχείς αρνητικές αναθεωρήσεις οι οποίες σπρώχνουν την ανάκαµψη χρονικά µετά το 2013.
Ακόµα και αν επιτευχθούν βελτιώσεις στην διαπραγµάτευση του µνηµονίου µετά τις εκλογές είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθεροποιηθεί άµµεσα η οικονοµία η οποία παρουσιάζει πλέον πολλές και σοβαρές δοµικές τρεβλώσεις.
Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης στην συνεδρίαση της Τετάρτης ενεργοποίησε ένα ασθενές µεσοπρόθεσµο σήµα αγορών από τον MACD το οποίο διατηρείται σε ισχύ όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από τις 490 µονάδες. Οι ταλαντωτές βγήκαν από τις υποτιµηµένες ζώνες τιµών χωρίς ωστόσο να πάρουν µεγάλες αποστάσεις από τα πρόσφατα χαµηλά τους.
Η αντίδραση που ξεκίνησε στην συνεδρίαση της προηγούµενης ∆ευτέρας δεν έχει ακόµα ακυρωθεί όπως και ο στόχος των 550 µονάδων όπου εντοπίζεται η πρώτη κύρια βρχυπρόθεσµη αντίσταση. Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές προσπαθούν να χτίσουν ένα momentum στις τελευταίες συνεδριάσεις το οποίο θα αποκτήσει πλειοψηφικό ρεύµα εξού και η υψηλή µεταβλητότητα που καταγράφεται καθηµερινώς. Στην βιβλιογραφία πάντως τέτοιοι σχηµατισµοί είναι σηµάδια µερικής αντιστροφής και στην προκειµένη περίπτωση µια ένδειξη σχηµατισµού τοπικού πυθµένα.
Και την επόµενη εβδοµάδα αναµένουµε ανάλογη εικόνα διακυµάνσεων στην εγχώρια αγορά η οποία θα εξακολουθεί να φορτίζεται από τις εξελίξεις στο εξωτερικό και την φηµολογία που πλέον θα υπάρχει για το εκλογικό προβάδισµα.
Λόγω των µεγάλων επιµέρους υποτιµήσεων θα αναµέναµε σε πρώτη φάση την επέκταση της βραχυπρόθεσµης ανοδικής αντίδρασης αρχικά προς τα επίπεδα των 535 µονάδων. Επισηµαίνεται τέλος ότι τα Χρηµατιστήρια σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία θα παραµείνουν κλειστά την προσεχή ∆ευτέρα.