Απορρίφθηκε το ισπανικό σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης της Bankia

Απορρίφθηκε το ισπανικό σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης της Bankia
Το ισπανικό σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση της Bankia μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ, απορρίφθηκε ως μη αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται το CNBC.

Τα νέα της απόρριψης του σχεδίου έρχονται καθώς η Ισπανία έρχεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να συγκρατήσει τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου που μαστίζονται από τα υπέρογκα δάνεια 180 δισ. ευρώ από τον κλάδο του real estate, και που χθες είδε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας να παραιτείται .


Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Μαδρίτη φλέρταρε με την ανορθόδοξη ιδέα της επανακεφαλαιοποίησης της Bankia, διοχετεύοντας 19 δις. ευρώ κρατικών ομολόγων στη μητρική της εταιρείας, τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με κεφάλαια από το τρίμηνο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, και να αποφύγει έτσι την ανάγκη να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων.


Η ΕΚΤ τόνισε στη Μαδρίτη ότι χρειάζεται μια πιο κατάλληλη κεφαλαιακή ενίσχυση για τη Bankia, καθώς και ότι τα σχέδιά της είναι πολύ κοντά στο να παραβιάσουν την απαγόρευση της ΕΚΤ για τη «νομισματική χρηματοδότηση» ή τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα νέα της σκληρής απάντησης της ΕΚΤ, γράφει το capital.gr, ήρθαν τη στιγμή που η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωνε ότι ο διοικητής της, Miguel Angel Fernandez Ordonez, θα αποχωρήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε αρχικά.

Ο Ordonez είχε δεχθεί σκληρή κριτική από τους πολιτικούς της χώρας του, διότι δεν κατάφερε να ελέγξει την κρίση των τραπεζών. Ακόμη, οι Financial Times επισημαίνουν πως η άρνηση αυτή της ΕΚΤ αναμένεται να σκληρύνει την επιμονή της Μαδρίτης ότι η μόνη λύση σε μια κρίση που οδηγεί το κόστος δανεισμού της κοντά σε μη βιώσιμα επίπεδα, , είναι η ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής της ύστατης στιγμής για τις κυβερνήσεις.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη υποστηρίζουν ότι οι διασώσεις σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν καταστροφικές και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβαστεί στην άρνησή της να δεχθεί μια παρόμοιας μορφής παρέμβαση.

Δηλώνουν ότι η χώρα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να λάβει κάποια χαλάρωση από την ΕΚΤ ή το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί. Η ισπανική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να δει την ΕΚΤ να ξεκινά εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και το μηχανισμό ESM να λειτουργήσει και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ τώρα, και δε νομίζω ότι η Ισπανία μπλοφάρει», δήλωσε σύμβουλος της ισπανικής κυβέρνησης.