ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα 2012

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα 2012
Σε αναθεώρηση των ποσών για το έλλειμμα του 2012, προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως αναφέρεται το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2012, όπως υπολογίζεται στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), εκτιμάται στα 17,4 δισ. ευρώ (9% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αντί 10% προηγουμένως), ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2012 ανήλθε στα 303,9 δισ. ευρώ, (156,9 % επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Να σημειωθεί όμως, ότι στο παραπάνω έλλειμμα προσμετράται και το κόστος της στήριξης των τραπεζών (2,8% του ΑΕΠ), το οποίο ωστόσο δεν θα ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της τρόικας, κάτι που σημαίνει ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 6,2%.

Όπως αναφέρεται, η αναθεώρηση οφείλεται, ως επί το πλείστον, στην συμπερίληψη της εκτιμώμενης αξίας των απαιτήσεων έναντι των υπό εκκαθάριση τραπεζών, η οποία έγινε διαθέσιμη στην ΕΛΣΤΑΤ με τη δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Αύγουστο 2013, καθώς και σε επικαιροποιημένα στοιχεία.

Τα κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών

Αναφορικά με τα κεφάλαια που διατέθηκαν στις τράπεζες, η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το 2012, ανήλθαν σε 5495 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες δαπάνες / έσοδα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις από το 2008, επιπρόσθετα από τις νέες δαπάνες/έσοδα που ανέκυψαν το έτος 2012.

Ως μέρος των τελευταίων αυτών, το 2012 η Γενική Κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πραγματοποίησε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις ύψους 8429 εκατομμύρια για την εξυγίανση των τραπεζών, ενώ παράλληλα απέκτησε απαιτήσεις έναντι των υπό εκκαθάριση τραπεζών ύψους 2218 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τα έτη 2009‐2011, η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Εν αντιθέσει, το 2012 η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερο από τα έσοδα.