"Προσωρινή λύση" ένα τρίτο πακέτο στήριξης λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

"Προσωρινή λύση" ένα τρίτο πακέτο στήριξης λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Την αμφιβολία του εκφράζει για τη μακρόχρονη βιωσιμότητα ακόμα και ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, "μετά το τέλος του Μνημονίου" (2014) το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής των Ελλήνων.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε σήμερα για τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, το εν λόγω Γραφείο επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι "μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνο προσωρινή λύση για ένα – δύο χρόνια. Ουσιαστικά αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του Δημοσίου Χρέους της χώρας".

Παρ΄ όλα αυτά, το Γραφείο Προϋπολογισμού θεωρεί ως πιθανότερη λύση με τα σημερινά δεδομένα να υπάρξει "μία συμφωνία για νέα δάνεια στήριξης ή άλλες διευκολύνσεις (μείωση επιτοκίων κλπ.)". Και αυτό γιατί "η Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο να δανεισθεί με λογικούς όρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή να πληρώσει τους τόκους και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα δάνεια".

Βασική παραδοχή, πάντως του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι πως "το χρέος (και ο λόγος χρέους) δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο ως το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (δηλαδή δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (δηλ. νέο "κούρεμα") και άλλες διευκολύνσεις (πχ μείωση επιτοκίων)."

Ταυτόχρονα, όμως, οι συντάκτες του σχετικού ενημερωτικού σημειώματος προς τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών προειδοποιούν πως "οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις δεν πρέπει να υποτιμούν ότι η περικοπή χρεών σε κράτη είναι πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα και για τους άλλους! Συναφώς δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανησυχία των άλλων κρατών – μελών ότι ένα τέτοιο μέτρο ενέχει τον λεγόμενο ηθικό κίνδυνο". Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, λένε από το Γραφείο Προϋπολογισμού ότι "θα μπορούσε να προκαλέσει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και ανακοπή των μεταρρυθμίσεων και σε άλλες χώρες που θα προσδοκούσαν ίδια μεταχείριση. Επομένως θα συνοδευτεί, αν τελικά γίνει με δικλείδες ασφαλείας!"