Μέρκελ: Οι πλαστώές πληροφορίες στο διαδίκτυο στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό

Μέρκελ: Οι πλαστώές πληροφορίες στο διαδίκτυο στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό
«Ο λαϊκισμός και ο πολιτικός εξτρεμισμός γνωρίζουν αύξηση στις δυτικές δημοκρατίες» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος του διαδικτύου.

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να μην υποτιμούμε αυτό που συμβαίνει με την ψηφιοποίηση και το Ίντερνετ» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας στη διάρκεια της πρώτης της ομιλίας στην ομοσπονδιακή βουλή, από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία. Όπως παρατήρησε, η διασπορά πλαστών πληροφοριών στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό.

«Έχουμε σήμερα πολλούς ανθρώπους που συμβουλεύονται μέσα που βασίζονται σε κανόνες πολύ διαφορετικούς από τα δημοσιογραφικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα. Δεν θέλω να πω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται μία άποψη ορίζεται διαφορετικά σήμερα σε σχέση με 25 χρόνια πριν», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος «πλαστές ιστοσελίδες, κατασκευασμένες πληροφορίες, τρολ και προϊόντα αυτόματης αναπαραγωγής» αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαμορφώνουν άποψη. «Κάτι άλλαξε... καθώς εξελισσόταν η παγκοσμιοποίηση», συνέχισε, σημειώνοντας ότι ο πολιτικός διάλογος αναπτύσσεται σε ένα «περιβάλλον τελείως διαφορετικό» από εκείνο που επικρατούσε κατά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ