Reuters: Αντιμέτωπος με τους αριθμούς ο πρωθυπουργός

Reuters: Αντιμέτωπος με τους αριθμούς ο πρωθυπουργός
Στο πρόβλημα του πρωθυπουργού να μαζέψει βουλευτές για να συμμετέχουν στην εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας εστιάζει το πρακτορείο Reuters καθώς όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του, ο Σαμαράς πρέπει να πείσει τουλάχιστον κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να μπορέσει να κερδίσει στην ψηφοφορία στη βουλή, και να αποφύγει μια πιθανή πολιτική κρίση.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν γρήγορα καθώς ο «συντηρητικός πρωθυπουργός προσπαθεί να λάβει αρκετή υποστήριξη για τον υποψήφιο της κυβέρνησης όταν η βουλή θα ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου, στις 17 Δεκεμβρίου».

Ο Αν. Σαμαράς επίσπευσε την διαδικασία κατά δύο μήνες, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά ένα ρίσκο διότι μια απόρριψη του υποψηφίου του από τη βουλή θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι πιθανό να κερδίσουν οι αριστεροί που τάσσονται εναντίον της διάσωσης από την τρόικα.

Για να εκλεγεί ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο Αν. Σαμαράς χρειάζεται 180 ψήφους από τις 300 έδρες της βουλής, αλλά έχει την εγγυημένη στήριξη μόλις 155 βουλευτών. «Τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλ. Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΖΡΙΖΑ, φλερτάρουν με τους ανεξάρτητους βουλευτές για τις υπόλοιπες 25 ψήφους».

Το Reuters εκτιμά ότι ακόμη κι αν ο Αν. Σαμαράς κερδίσει τη στήριξη κάθε ανεξάρτητου βουλευτή, το οποίο είναι απίθανο από τη στιγμή που κάποιοι έχουν ανοιχτά υποσχεθεί να ψηφίσουν εναντίον του υποψηφίου της κυβέρνησης, και πάλι θα του λείπει μία ψήφος.

«Η τελική έκβαση είναι πιθανό να αποφασιστεί από έναν μικρό μονοψήφιο αριθμό ψήφων», δήλωσε η Blanka Kolenikova, αναλύτρια της HIS Global Insight. Εξάλλου, ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης εκτιμά ότι ο Αν. Σαμαράς θα αποτύχει. «Ακόμη κι αν κατορθώσει να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ, δεν θα μπορέσει να φτάσει τους 180», δήλωσε.

Το Reuters υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δημοσίως και σε ιδιωτικές συζητήσεις έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι θα βρεθεί η απαιτούμενη στήριξη, και ότι κάθε άλλο παρά σίγουρο θεωρείται πως δεν θα «επαναστατήσει» κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο, δύο παράγοντες μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του Αν. Σαμαρά. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει να επιστρέψει σε εκλογές, περίπου δύο χρόνια μετά από την τελευταία φορά, και πολλοί βουλευτές έχουν ένα κίνητρο να υποστηρίξουν τον Αν. Σαμαρά για να αποφευχθεί το ρίσκο του να μην επανεκλεγούν.

Αλλά εάν αποτύχει, οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές που θα ακολουθήσουν. Αυτό θα φέρει σε κρίση τις σχέσεις της Ελλάδας με την τρόικα, ή θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να βρει εταίρους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή, είναι απίθανο να ψηφίσουν αντίθετα από τη γραμμή των κομμάτων τους. Ωστόσο, τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Δημοκρατική Αριστερά και το δεξιό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν υποστεί εσωτερικές κρίσεις και μπορεί να είναι ευάλωτα στο να «χάσουν» κάποιους βουλευτές.

Και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν εναντίον της κυβέρνησης. Η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία αποσύρθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το περασμένο έτος, αναμένεται να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ώρα, το μεγαλύτερο πεδίο μάχης παραμένει στους ανεξάρτητους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πρώην μέλη των δύο κυβερνώντων κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ