Ευάγ. Βενιζέλος: "Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας"

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι και πιεστικοί λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. 'Αρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, "που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση". Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η κάθε μια από τις δύο πλευρές που διαπραγματεύονται, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι της, έχει προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές. Η Ελλάδα, είπε, έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, η Ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση και υπάρχει και το ΔΝΤ που διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος του να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η Ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, που φτιάχτηκε για τις υπό ανάπτυξη χώρες και τον Τρίτο Κόσμο.
«Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος. Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: "ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες".
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα τρόικας μόνο, ότι δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, μια από τις αναθεωρήσεις του μνημονίου που κάνει η τρόικα, αλλά ότι "τώρα είναι η τελική φάση, είναι η έξοδος από το μνημόνιο και δεν διαπραγματευόμαστε με την τρόικα μόνο για τα δικά της θέματα, γίνεται και μια παράλληλη διαπραγμάτευση για τη νέα φάση". Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να κάνει πίσω η κυβέρνηση σε θέματα όπως τα εργασιακά, το λοκ άουτ, ο συνδικαλιστικός νόμος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά, απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μη γίνεται αποσπασματική προσέγγιση". "Μα δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα", συνέχισε, "το ζήτημα είναι η συνολική αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας". Υπάρχουν, είπε, μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί αν του ζητηθούν ξανά θυσίες. "Του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά, αλλά σίγουρα πρέπει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει τώρα και στο μέλλον αλλαγές που είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την απασχόληση, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα" σημείωσε.