Κοινή συνέντευξη τύπου Ολάντ - Τσίπρα

Κοινή συνέντευξη τύπου Ολάντ - Τσίπρα
«Αυτές οι δύσκολες στιγμές μας δείχνουν πως η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία.

«Η διήμερη επίσκεψη του κ. Ολάντ και η υπογραφή της σημερινής κοινής διακήρυξης ήταν ένα σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης», συνέχισε.

Οπως είπε: «Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να αποδεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων».
Ευελπιστούμε η Ελλάδα να καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, συνέχισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και σημείωσε: «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από αυτή την πολύχρονη κρίση που την μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και από την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης. Αλλά παρεμβάσεις και απαιτήσεις παράλογες που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου και απειλούν την κοινωνική ειρήνη, αποτελούν παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης. Κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία αλλά όχι και σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της».

Αλλα σημεία των δηλώσεων Τσίπρα:

-Με την παροχή τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλει ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή
-Αναβάθμιση συνεργασίας σε επενδύσεις και ανάπτυξη, στην έρευνα και την καινοτομία και στη δραστηριοποίηση κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες
-Παραδοσιακή και βαθιά πολιτισμική σχέση - αυτό το νήμα θα το δυναμώσουμε περισσότερο με πολιτισμικές ανταλλαγές
-Κοινή πρόκληση το προσφυγικό - πρέπει να στηριχθούν τα πέντε νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - ενίσχυση συνεργασίας με την Τουρκία.
-Προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας Τουρκίας αλλά συντεταγμένα και όχι αλά καρτ
-Να εντείνει η διεθνής κοινότητα προσπάθειες για τερματισμό πολέμου στη Συρία. Η αντιμετωπίση του τζιχαντισμού και η εξεύρεση διπλωματικής κρίσης θα δώσει τη λύση στη μεγάλη προσφυγική κρίση

Ολάντ: Θα πρέπει όλη η Ευρώπη από κοινού να στηρίξει την Ελλάδα

Ο Φρανσουά Ολάντ στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε επίσης στο δυστύχημα στη Γαλλία, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της αλληλεγγύης τόνισε πως η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός», επανέλαβε, σημειώνοντας πως γι' αυτό η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαικής ολοκλήρωσης και αυτό αποτελεί πάγια θέση των ευρωπαίων ηγετών» τόνισε ο κ. Ολάντ.

«Η Γαλλία θέλει επίσης να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, τη φορολογία, τον επαναπατρισμό των καταθ΄σεων του εξωτερικού, τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί, καλύτερη απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη φιλίας. Θέλω να δεσμευτούμε για το μέλλον και να εκφράσουμε τη βούλησή μας για συνεργασία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των μεταναστών, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης.

Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών είναι ένα βάρος για την Ελλάδα υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ και συνεχάρη όλους τους Έλληνες «που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα με αξιοπρέπεια».

Εστειλε, μάλιστα, μήνυμα στην Τουρκία ότι θα πρέπει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρακολουθήσει τα δικά της σύνορα προσθέτοντας ότι «θα την βοηθήσουμε βεβαίως».

Άλλα σημεία των δηλώσεων Ολάντ:

-Ξέρω τι περνάει τα τελευταία χρόνια με την κρίση η Ελλάδα, ειδικά οι νέοι τι έχουν περάσει
-Ο Αλέξης Τσίπρας στο Eurogroup και στις Συνόδους Κορυφής ήταν ασταμάτητος
-Ηταν απαραίτητη η στάση ευθύνης της Ελλάδας και του ελληνικού λαού
-Η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
-Ο Ντε Γκωλ είχε πει πως οι τύχες μας (Ελλάδας-Γαλλίας) είναι αλληλένδετες
-Η Γαλλία πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα γιατί συνεχίζεται η αξιολόγηση
-Να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο αυτές που έγιναν όσο και αυτές που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί
-Να επανέλθουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στη χώρα, για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και να έρθουν επενδύσεις στη χώρα
-Θα πρέπει όλη η Ευρώπη από κοινού να στηρίξει την Ελλάδα
-Θα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
-Να γίνουν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους
-Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του κράτους
-Επιστροφή κεφαλαίων
-Η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών
-Ηταν μια επίσκεψη φιλίας
-Το προσφυγικό είναι ένα βάρος για την Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους μετανάστες με αξιοπρέπεια, με ευρωπαϊκές αξίες
-Να δημιουργήσουμε τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων
-Να στηρίξουμε οικονομικά την Ελλάδα
-Χρειάζεται μία ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και ενίσχυση των δυνατοτήτων μας ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε αυτούς που πρέπει να υποδεχθούμε
-Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Τουρκία και να ελέγξει τα σύνορά της