Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Ανάμεσα σε δύο κόσμους
Την ώρα που όλοι ψάχνουν να βρουν πού θα «κάτσει» η μπίλια των ελαφρύνσεων

που η ανασχηματισμένη κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτο στόχο προκειμένου να ελαφρύνει τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, την ώρα που όλοι προσπαθούν να προβλέψουν το κατά πόσον και πότε θα εκταμιευτούν η περιβόητες υποδόσεις των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους δανειστές μας το καλοκαίρι και την ίδια ώρα που όλοι αναρωτιούνται γιατί έκλεισε η βουλή λίγες ώρες πριν διαβιβαστεί στη βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια που αναφέρει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, πολλοί ξένοι συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα επενδυτικό παράδεισο και να τοποθετούν σημαντικά κεφάλαια.


Μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναζήτησης ελληνικών επενδυτικών στόχων από δεκάδες funds και κυβερνήσεις που αλωνίζουν την Αθήνα, αλλά και ο σχεδιασμός τοποθέτησης σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα μας μέσω εξαγορών εισηγμένων επιχειρήσεων που έχουν βγει προς πώληση από το δημόσιο όπως είναι ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, το Ελ. Βενιζέλος, τα περιφερειακά αεροδρόμια και άλλες επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας και της Ναυτιλίας. Παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται για τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων του δημοσίου, που πολλοί ξένοι τις περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού παρά τις σημαντικές μειώσεις των αποδόσεων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες.


Τα όσα δήλωσε μόλις πριν λίγες μέρες ο Αζέρος πρόεδρος και προχθές ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κεγιάνκ στο Μέγαρο Μαξίμου και οι 19 συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ ελληνικών και Κινεζικών επιχειρήσεων αναδεικνύουν ένα σκηνικό που αντικατοπτρίζει πλήρως την «μπερδεμένη» κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα της κρίσης. Από τη μία ο επενδυτικός οργασμός δίνει μία άλλη προοπτική στην Ελληνική οικονομία την ώρα που από την άλλη η χώρα μας παραμένει κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών που δεν φαίνεται να δίνουν καμία αναπτυξιακή προοπτική