ΗΠΑ: Μην βιάζεστε με τον πληθωρισμό, τι θα κάνει η FED

Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη έναντι του πληθωρισμού

ΗΠΑ: Μην βιάζεστε με τον πληθωρισμό, τι θα κάνει η FED

Για μια φορά, οι ρόδινες προσδοκίες εκπληρώθηκαν. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ μειώνεται αναμφισβήτητα και έτσι είναι λογικό να διαφαίνεται το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve. Οι οπισθοδρομικές επιδράσεις της πανδημίας συνδυάστηκαν με πολύ αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να μετασχηματίσουν το πληθωριστικό περιβάλλον τον τελευταίο χρόνο. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη.

Ο μετρούμενος πληθωρισμός, στις ΗΠΑ, μειώθηκε στο 6,5% ετησίως, βοηθούμενος από την πτώση των τιμών της βενζίνης που οδήγησε σε πλήρη πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, πιο σημαντικός για μια κεντρική τράπεζα καθώς εξαλείφει στοιχεία επί των οποίων έχει λιγότερο έλεγχο, σκαρφάλωσε 0,3% τον Δεκέμβριο και συνολικά επιβραδύνθηκε από 3,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 2,2% το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με την CMC Markets. Αυτό το ποσοστό του 2,2% αφορά την αύξηση σε διάστημα έξι μηνών, όχι 12. Ο αριθμός δείχνει ότι ο στόχος του 2% για τον ετήσιο πληθωρισμό είναι και πάλι εφικτός. Εν τω μεταξύ, η φύση του προβλήματος έχει αλλάξει.

Αυτό που κάποτε καθοδηγούταν από τις τιμές των αγαθών και την ενέργεια αφορά τώρα κυρίως τις υπηρεσίες (οι οποίες περιλαμβάνουν το κόστος της στέγασης), μαζί με το ακανόνιστο κόστος των τροφίμων.

Χρησιμοποιώντας λίγο περισσότερο το εργαλείο οικονομικής ανάλυσης bloomberg, μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των υπηρεσιών είναι κάτι περισσότερο από καταφύγιο. Ακόμη και με το κόστος διαμονής να εξαιρείται, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι δυσάρεστα υψηλός και μόλις λίγο κάτω από το αποκορύφωμά του. Οι μεταφορές φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα.

Οι προτιμώμενοι στατιστικοί δείκτες της Fed για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις επιβεβαιώνουν την πτώση, αν και η πτώση είναι μικρότερη από ό,τι φαίνεται από τα βασικά στοιχεία. Η Cleveland Fed δημοσιεύει περικομμένες μέσες τιμές (στις οποίες εξαιρούνται οι κύριες ακραίες τιμές και προς τις δύο κατευθύνσεις και λαμβάνεται ένας μέσος όρος των υπόλοιπων) και διάμεσες σειρές για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή. Και οι δύο έχουν απορρίψει, αν και όχι κατά πολύ. Σε μηνιαία βάση, ο περικομμένος μέσος όρος αυξήθηκε περισσότερο τον περασμένο μήνα από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδο που δίνει στη Fed περισσότερη άνεση.

Υπάρχει επίσης έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία στη σειρά που παράγει η Atlanta Fed σχετικά με τον «κολλώδη πληθωρισμό τιμών» - κινήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες των οποίων οι τιμές είναι δύσκολο να μειωθούν. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν πολύ να παραμείνουν υπό έλεγχο οι κολλώδεις τιμές. Όταν άρχισαν να απογειώνονται στα τέλη του 2021, το πρόβλημα του πληθωρισμού έγινε αναμφισβήτητο. Κρίνοντας σε ετήσια βάση, ο ρυθμός του κολλώδους πληθωρισμού συνέχισε να αυξάνεται και πλησιάζει το 7%. Αλλά αν κοιτάξουμε τις σταθερές τιμές τους τελευταίους τρεις μήνες, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έχει μειωθεί απότομα, κάτω από το 6%. Αυτοί οι αριθμοί πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω προτού η Fed μπορέσει να κηρύξει τη νίκη.

Εν τω μεταξύ, το μέτρο που υιοθέτησε η "Team Transitory" το 2021, εξαιρουμένων των τροφίμων, των καυσίμων, των καταφυγίων και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (ένας συνδυασμός που έτυχε να περιλαμβάνει αρκετά κραυγαλέα παροδικά στοιχεία), έχει επίσης αρχίσει επιτέλους να μειώνεται. Η απότομη άνοδός του από το καλοκαίρι του 2021 αποδεικνύεται ότι ήταν ένα ακόμη καλό σημάδι ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού εξαπλωνόταν.

Ο πληθωρισμός έχει έναν τρόπο να μειωθεί περαιτέρω, αλλά αυτή η απελευθέρωση ήταν τόσο καλή όσο ήταν λογικό για οποιονδήποτε να ελπίζει. Οι τιμές αρχίζουν να συμπεριφέρονται περισσότερο όπως θα ήθελαν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Αυτό οδηγεί στο κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει η FED.

Σε συνδυασμό με τις πιο ψύχραιμες από τις προβλέψεις μετρήσεις των προηγούμενων μηνών, το δημοσίευμα του Δεκεμβρίου μπορεί πράγματι να ανοίξει το δρόμο για τη Fed να υποχωρήσει σε μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στην επόμενη συνεδρίασή της που λήγει την 1η Φεβρουαρίου. Και η συνάρτηση Bloomberg World Interest Rate Probabilities, η οποία αντλεί πιθανότητες fed funds από τις προθεσμιακές αγορές, δείχνει ότι οι traders είναι πλέον σχεδόν βέβαιοι ότι η επόμενη αύξηση θα είναι μόνο 25 μονάδες βάσης. Προηγουμένως, είχαν δει τις αποδόσεις ως ισορροπημένες μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης.

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η σύσφιξη της Fed πλησιάζει στο τέλος της βοήθησε να ωθήσει προς τα κάτω τις αποδόσεις του Δημοσίου, με τις αποδόσεις των διετών ΗΠΑ να υποχωρούν 11 μονάδες βάσης σε μια στιγμή. Οι ανταλλαγές δεικτών διάρκειας μίας ημέρας υποδηλώνουν ακόμη και μια μικρή πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να παραλείψει εντελώς μια αύξηση τον Μάρτιο.

Όπως είπε ο Ronald Temple, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Lazard, υπάρχει λίγη τροφή τόσο για τα γεράκια όσο και για τα περιστέρια στην έκθεση του Δεκεμβρίου:

Τα περιστέρια θα δείχνουν τις βασικές τιμές αγαθών, όπου τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αφαιρούν 12 μονάδες βάσης από τον βασικό ΔΤΚ. Τα γεράκια θα έδειχναν ότι οι υπηρεσίες συνεισφέρουν 40 μονάδες βάσης στον βασικό ΔΤΚ με το καταφύγιο να αποτελεί ~80% της αύξησης. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και θα συμβάλει λιγότερο κατά τη διάρκεια του έτους. Οι υπηρεσίες εκτός από τη στέγαση είναι το πρωταρχικό μέλημα, το οποίο επιταχύνθηκε, αλλά από χαμηλά επίπεδα.

Το "Fedspeak" έτεινε να επικυρώσει τις ελπίδες της αγοράς. Λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, ο πρόεδρος της Philadelphia Fed Πάτρικ Χάρκερ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε αυξήσεις τριμήνου στο μέλλον. Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για να τους δώσουν χρόνο να ταξιδέψουν στην οικονομία - και αυτό γίνεται τώρα όλο και πιο σημαντικό. Η σφιχτή αγορά εργασίας και η ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση συμβάλλουν στη διατήρηση της πίεσης των τιμών προς τα πάνω και αυτό θα επιβαρύνει τη Fed.

Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 5% και σημείωσε ότι η διάμεση προβολή του τελευταίου «dot plot» της κεντρικής τράπεζας υποδηλώνει ότι τα επιτόκια θα είναι στο 5,1% φέτος. Συνολικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν πει ότι έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για να δαμάσει τις τιμές και επιμένουν ότι δεν αναμένουν μειώσεις επιτοκίων το 2023.

Αυτό οδηγεί σε ένα σημαντικό ερώτημα: Έχει τόσο μεγάλη σημασία το μέγιστο επιτόκιο για τα fed funds; Ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, προτείνει ότι η απάντηση είναι όχι. Είπε:

Ανησυχώ λιγότερο για το επίπεδο της τελικής τιμής από ό, τι συμβαίνει αφού φτάσουμε εκεί. Το αν είναι 4,75% ή 5,25% δεν έχει και τόσο νόημα. Είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι ήταν, και ειλικρινά πολύ πιο σύμφωνο με τα μακροπρόθεσμα ιστορικά επίπεδα από τα τεχνητά χαμηλά ποσοστά που έχουμε συνηθίσει.

Το πολύ πιο σημαντικό ζήτημα είναι πώς η αγορά τιμολογεί τη μελλοντική πορεία για τη Fed, λέει:

Η καμπύλη (WIRP) λέει ότι φτάνουμε σε χαμηλότερη κορυφή από ό, τι πριν από μερικούς μήνες, αλλά ήταν συνεπής στην πρόβλεψη μιας κορύφωσης κάποια στιγμή τον Μάρτιο-Ιούνιο και στη συνέχεια γρήγορα στην τιμολόγηση σε τρεις περικοπές 25 μονάδων βάσης μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο. Γιατί? Ακριβώς επειδή τα επιτόκια σταματούν να ανεβαίνουν, δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι πρέπει να μειωθούν. Εκτός βέβαια αν το απαιτούν οι οικονομικές συνθήκες. Προσέξτε λοιπόν τι επιθυμείτε! Όμως, τόσο η Fed όσο και η WIRP ήταν ΠΟΛΥ λάθος. Γνωρίζουμε ότι η Fed ήταν αργή στη σκανδάλη, αλλά θυμηθείτε ότι το WIRP προέβλεπε ότι τα επιτόκια θα ήταν ~ 1% τώρα. Ποιον πρέπει λοιπόν να πιστέψουμε;

Είναι ακόμη πιθανό ότι (ψιθυρίστε το), η Fed μπορεί να αρχίσει να έχει λιγότερη σημασία. Σίγουρα η κινεζική επαναλειτουργία, η οποία επί του παρόντος φαίνεται να περιλαμβάνει μάλλον πιο επιθετική οικονομική επέκταση από ό,τι αναμενόταν, θα μπορούσε σύντομα να γίνει πιο σημαντική. Αυτά είναι τα σχόλια του Dan Suzuki, αναπληρωτή επικεφαλής επενδύσεων στην Richard Bernstein Advisors LLC:

Κατά κάποιο τρόπο, η αγορά βλέπει την τελική τιμή ως το φως στο τέλος του τούνελ αυτού του κύκλου πεζοπορίας και επίσης ως το πρώτο βήμα στη στροφή προς τη χαλάρωση. Έτσι, όσο πλησιάζουμε στην τελική ισοτιμία, τόσο περισσότερο η αγορά μπορεί να δει τη Fed περισσότερο ως πηγή στήριξης παρά ως κίνδυνο. Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, αισθάνομαι ότι οι αγορές είναι πολύ επικεντρωμένες στη Fed. Δεν πρόκειται να είναι ο κύριος μοχλός των αγορών φέτος, τουλάχιστον όχι άμεσα. Σε αυτό το σημείο, το μεγαλύτερο μέρος του πώς θα εξελιχθεί το 2023 θα είναι συνάρτηση του πόσο και πόσο γρήγορα επιβραδύνεται η ανάπτυξη. Αυτό θα οδηγήσει τον πληθωρισμό, τη Fed, τα επιτόκια, τα κέρδη και τελικά τις αγορές.

Αυτό μας φέρνει στο κρίσιμο δεύτερο μέρος της εντολής της Fed. Πέρα από την εξασφάλιση της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος, πρέπει επίσης να αναζητήσει πλήρη απασχόληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ