Τον Μάρτιο η έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Τον Μάρτιο η έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο ενώ σε 8 δόσεις προβλέπεται να εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος.

Με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2021 η οποία βασίζεται σε ένα νέο εγχείρημα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις». Κατά συνέπεια η τελευταία δόση θα είναι τον Φεβρουάριο του 2023.

Βάσει αυτού του σχεδιασμού, την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος συγχρονισμός και να μην παρουσιαστούν δυσκολίες που θα αναστείλουν το νέο εγχείρημα.

Όπως επισήμανε στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο, αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία, έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών».

Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσίλη, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του δημοσίου καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Αμέσως μετά την υποβολή η ΑΑΔΕ θα αναλάβει την διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Βασική επιδίωξη των προσχεδίων είναι να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και προβλέπεται να αυξηθεί στις 8 μηνιαίες δόσεις.

Επίκεντρο του νέου εγχειρήματος είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων στους οποίους θα δοθεί περισσότερος χρόνος να εξοφλήσουν τους φόρους τους και μάλιστα σε περισσότερες δόσεις μειώνοντας έτσι το μηνιαίο πόσο που οφείλουν να καταβάλουν. Να σημειωθεί μάλιστα ότι σε 10 ή 12 δόσεις, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται φθάσει σε 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Οδηγίες της ΑΑΔΕ για επιχειρήσεις και δημόσιο

  • Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
  • Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομούμενης περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.
  • Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).
  • Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ