Ελλάδα και άλλοι οκτώ της Ε.Ε. υπέρ του κορονο-ομολόγου

Ελλάδα και άλλοι οκτώ της Ε.Ε. υπέρ του κορονο-ομολόγου

Οι επικεφαλής εννέα χωρών της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν να πείσουν τους υπόλοιπους 18 για την ανάγκη έκδοσης ενός ομολόγου που θα καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο αποτελούν την εννεαμελή ομάδα που θα προσπαθήσει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, να κάμψουν τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

«Πρέπει να εργαστούμε για ένα αμοιβαίο εργαλείο χρέους που θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό και θα συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές σε κοινή βάση και προς όφελος των κρατών μελών» αναφέρουν οι εννέα ηγέτες. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, προσθέτουν, θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις στα συστήματα Υγείας, καθώς και άμεσες βραχυπρόθεσμες πολιτικές για την προστασία των εθνικών οικονομικών.

Η παρέμβασή τους πραγματοποιείται δύο 24ωρα μετά την απόφαση του Eurogroup να θέσει σε λειτουργία μία πιστοληπτική γραμμή με ενισχυμένους όρους που θα ανέρχεται στο 2% κάθε χώρας που θα το ζητήσει.

Το μπλοκ των χωρών του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία δεν θεωρεί πως συντρέχουν λόγοι για την έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου, εκτιμώντας πως τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν μια νέα κρίση χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ