Στην τελική ευθεία το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Συνεχείς διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το "δημοσιονομικό κενό" - Σε υψηλότερη ανάπτυξη κοντά στο 3% προσβλέπει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά - όλα τα μέτρα Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Στην τελική ευθεία το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Εκατομμύριο - εκατομμύριο προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο να επιτύχει τη σύγκλιση με τους θεσμούς όσον αφορά στο πιθανό δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. Το προσχέδιο πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και η μάχη των αριθμών συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. το προσχέδιο αναμένεται να ενσωματώνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ενώ τα συνολικά έσοδα της επόμενης χρονιάς αναμένεται ότι θα είναι "φουσκωμένα" εξαιτίας της πρόβλεψης για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 3%. Από την άλλη, πολλοί παραμένουν οι αστάθμητοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η εισπραξιμότητα των φόρων, η πορεία των εσόδων του ΦΠΑ αλλά και η εξέλιξη της ρύθμισης των 120 δόσεων. 

«Αποκαλυπτήρια» την Δευτέρα για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και η κυβέρνηση θα «υποχρεωθεί» πλέον να ανοίξει τα χαρτιά της αφενός για την πρόβλεψη της ανάπτυξης κατά την επόμενη χρονιά και αφετέρου για τις δικές της εκτιμήσεις όσον αφορά στον τρόπο «παραγωγής» πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για τρία πράγματα: πρώτον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2020 θα είναι υψηλότερος από αυτόν του 2019. Δεύτερον ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα θέτει ως στόχο την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Και 3ον ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς αποκλίσεις.

Τι δεν έχει πει ακόμη η κυβέρνηση; Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συμμερίζεται την κυβερνητική εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο αυτού του 2019, δεν ξεκαθαρίζει όμως αν το 2019 θα κλείσει με ρυθμό υψηλότερο του 2018. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Το 2018, είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% αλλά στο πρώτο εξάμηνο του 2018 παρατηρήθηκε ισχνή ανάπτυξη της τάξεως του 1,5%. Επίσης, στο δεύτερο εξάμηνο –για το οποίο υπάρχουν πολλές προσδοκίες- έχει ήδη σημειωθεί μια αρνητική μεταβολή στον δείκτη λιανικού εμπορίου (τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο κύκλου εργασιών κάτι που δεν είναι θετικό για την κατανάλωση) ενώ έχει «σκάσει» και το θέμα της Thomas Cook το οποίο θα χτυπήσει και τα δημόσια έσοδα και την πορεία του ΑΕΠ.

Για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί διαπιστώνουν «δημοσιονομικό κενό» στον προϋπολογισμό του 2020. Ναι μεν υπάρχει πορεία σύγκλισης με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς (σ.σ η διαφορά ξεκίνησε από τα 1,8 δις. ευρώ και πλέον έχει πέσει κάτω από το ένα δις. ευρώ) ωστόσο μένει να φανεί ποιες διαβεβαιώσεις έχει παράσχει η ελληνική πλευρά και ποια μέτρα που μπορούν να αποδώσουν δημοσιονομικά έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν και μέτρα με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς όμως να τα εξειδικεύσει. Απλώς εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν πρόκειται για νέους φόρους ή περικοπές δαπανών που θα πλήξουν το εισόδημα των πολιτών. Τουλάχιστον όχι άμεσα καθώς έμμεσα, μέτρα όπως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ή η απαίτηση περισσότερων ηλεκτρονικών πληρωμών για να αποφευχθεί η επιβολή φορολογικού προστίμου, μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Τη Δεύτερα αναμένεται να αποκαλυφθεί και μια ακόμη απόφαση της κυβέρνησης: αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συνταχθεί με ένα «σενάριο» ή με δύο όπως συνέβη και πέρυσι. Προ ημερών, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ωστόσο, το «διπλό σενάριο» δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας. Πρώτον δεν έχει τελειώσει το θέμα των 120 δόσεων που θεωρείται μείζον για την κατάρτηση του προϋπολογισμού. Δεύτερον δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το αν τα ANFAs και τα SMPς θα συνυπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον μνημονιακό ορισμό του (αλλά και σε ποιο επίπεδο) και 3ον δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού ανεξάρτητα από το ότι όλα συγκλίνουν στο ότι θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ