Η Μεγάλη Εβδομάδα των επιχειρήσεων

Και 120 δόσεις, και δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων και άρση δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού και αναπτυξιακός νόμος και μείωση φορολογικού συντελεστή

Η Μεγάλη Εβδομάδα των επιχειρήσεων

Αυτή την εβδομάδα, η κυβερνητική προσοχή επικεντρώνεται στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα. Πολιτικές που προετοιμάζονταν εδώ και καιρό, θα «ξεδιπλωθούν» μέσα στις επόμενες ημέρες με πρώτο στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά.

Οι αλλαγές στην πλατφόρμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνουν την Παρασκευή και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του σε έως και 120 δόσεις, ξεμπλοκάροντας ταυτόχρονα τραπεζικούς λογαριασμούς και κάνοντας άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων. Μέσα στα επόμενα 24ωρα ανακοινώνεται και το περιεχόμενο του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά διευκολύνσεων κυρίως στο κομμάτι του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Το κλείσιμο της εβδομάδας φέρνει την επίσημη εξαγγελία της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% κάτι που θα ακουστεί από τον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρακτικά, οι αλλαγές στις 120 δόσεις «στοχεύουν» κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις οι οποίες αποκτούν μια μεγάλη ευκαιρία να ξεμπλοκάρουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Για μια επιχείρηση, η δέσμευση του λογαριασμού συνιστά «οικονομικό θάνατο» καθώς υποχρεώνεται να κάνει τις συναλλαγές είτε κάτω από το τραπέζι είτε και… καθόλου. Άρα, η υπαγωγή στις 120 δόσεις για πολλές εταιρείες που θέλουν μια καινούργια ευκαιρία, συνιστά μονόδρομο. Η αύξηση των δόσεων από 36 σε 120 μπορεί να περιορίσει αισθητά το μηνιαίο κόστος κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα από το ειδικό εργαλείο του fpress.gr.

Για τις κερδοφόρες εταιρείες, η εξυπηρέτηση της ρύθμισης από το νέο έτος θα γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτόματα. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και επίσημα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι ο φορολογικός συντελεστής των νομικών προσώπων, μειώνεται από το 28% στο 24%. Αυτό, σε συνδυασμό με την επίπτωση που θα υπάρξει μέσα στο 2020 στην μείωση της προκαταβολής, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά περισσότερο από 30%.

Το μεγάλο ερώτημα είναι που θα διοχετευτεί η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί και από τη ρύθμιση των χρεών και από τη μείωση των φόρων. Για το οικονομικό επιτελείο, το ζητούμενο είναι αυτά τα χρήματα να γίνουν προσλήψεις και επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ