Σταθάκης: Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σταθάκης: Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η Διαιτησία είναι το ασφαλές όχημα μέσα από το οποίο θα αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που εκπορεύονται από την πρώτη σύμβαση του 2006, που έχει το ελληνικό δημόσιο με την Eldorado, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

Η Διαιτησία είναι το ασφαλές όχημα μέσα από το οποίο θα αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που εκπορεύονται από την πρώτη σύμβαση του 2006, που έχει το ελληνικό δημόσιο με την Eldorado, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7.

Όπως ανέφερε, η διαιτησία ξεκίνησε προ δεκαημέρου, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα σε τρεις μήνες και θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης: Την καθετοποίηση της δραστηριότητας και τα περιβαλλοντικά θέματα.

"Η Ελλάδα πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει. 'Αρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ το οποίο παράγεται και εξάγεται. Αυτό το θέμα επέλεξε η εταιρεία να κλιμακώσει με την επίκληση της αναστολής των δραστηριοτήτων. Εμείς είχαμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο ότι θα πάμε σε Διαιτησία ότι θα δώσουμε τις άδειες της Ολυμπιάδας και ότι δεν θα δώσουμε τις άδειες των Σκουριών. Οι Σκουριές έχουν νόημα αν έχουμε το πλήρες επενδυτικό σχέδιο με το εργοστάσιο μεταλλουργία", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης.

Σε ερώτηση για τα ενεργειακά επανέλαβε ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με μεταφορά στον προϋπολογισμό του βάρους των 350 εκατ. ευρώ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προηγούμενων ετών που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί μέρος του πλεονάσματος. Τόνισε ωστόσο ότι η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα είναι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ , περίπου 700 εκατ. ετησίως καλύπτει το κόστος της ηλεκτροδότησής τους. Ταυτόχρονα οι διασυνδέσεις θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών στα νησιά.