Ξεκινάει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς - Η «καυτή» αντζέντα

Ξεκινάει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς - Η «καυτή» αντζέντα
Σήμερα ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της τετραετίας 2016 -2019.

Σημείο αναφοράς το δημοσιονομικό κενό, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές των δανειστών μεταξύ τους.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2018 πρέπει να ανέρχονται σε 7,2 μέχρι 9 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων της ΕΕ, κατεβάζουν το ποσό στα 5,5 δισ.

Σε αυτό που συμφωνούν μεταξύ τους οι δανειστές είναι ότι μέσα σε αυτό το ποσό, όποιο κι αν είναι τελικά, υπολογίζουν τις αλλαγές σε Ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλαγές οι οποίες έχουν προβλεφθεί, χωρίς να υλοποιηθούν ακόμα.

Μία δεύτερη εκτίμηση, στην οποία περιλαμβάνονται προτάσεις για τις αλλαγές που έχουν παρουσιαστεί από τα αρμόδια υπουργεία για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ προσδιορίζει το κενό μόνο για το 2016 στα 1,8 δισ. και η Κομισιόν σε 900 εκατ., λόγω της καθυστέρησης μέτρων που αφορούν στον ΦΠΑ ή σε υπερεκτίμηση εσόδων. Στην περίπτωση που δεν κλείσουν τα κενά, ανοίγει συζήτηση για νέα μέτρα.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά, προσέρχεται στο διάλογο με την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κενό για το 2016 και ότι με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί κλείνει το κενό μέχρι και το 2018, χωρίς να χρειαστούν νέες παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων για το 2015, αφού έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (σχεδόν 350 εκατ. ευρώ) έναντι της πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ (430 εκατ. ευρώ), που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό. Έτσι, προκύπτει υπερκάλυψη του στόχου κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο κλείνει τυχόν συζητήσεις για δημοσιονομικό κενό για φέτος.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι, όλες οι προβλέψεις για τα έσοδα από τα μέτρα και που έγιναν έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, είναι εξαιρετικά συντηρητικές και δεν χωρούν αμφισβήτησης, αφού μάλλον θα υπερβούν και δεν θα υπολείπονται των στόχων.

Το προσφυγικό στις διαπραγματεύσεις

Κι ενώ κανένας από τις Βρυξέλλες δεν θέλει να συνδέσει το προσφυγικό με το δημοσιονομικό, η Αθήνα θα επιμείνει.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ, που θα έχουν σήμερα επαφές με τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια, έχουν αποφασίσει να θέσουν το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι έχουν κορυφωθεί από το καλοκαίρι κι έπειτα οι προσφυγικές ροές, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Σε πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, άλλωστε, το κόστος για το Προσφυγικό υπολογίστηκε γύρω στα 600 εκατ., χωρίς να έχει υπολογιστεί το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το κόστος αυτό, εφόσον τείνει να έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί, προτού οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ