Σύσταση κοινού ΥΠΟΙΚ, ζητούν οι τραπεζίτες Γερμανίας, Γαλλίας

Σύσταση κοινού ΥΠΟΙΚ, ζητούν οι τραπεζίτες Γερμανίας, Γαλλίας
Βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να εξασφαλίσει η Ευρωζώνη μέσα από θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στενότερη ενσωμάτωση, μεταξύ αυτών και τη σύσταση υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας που δημοσιεύεται στη Sueddeutsche Zeitung με τίτλο "Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι".

Εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την Ευρωζώνη, καθώς απέτυχε επί τρία χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη.

Ο Γενς Βάιντμαν, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας υποστηρίζουν ότι "αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη". Μιλούν για την ανάγκη ενός αποφασιστικού προγράμματος θεσμικών μεταρρυθμίσεων, μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση, καθώς και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

"Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης... Η στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης", αναφέρουν μεταξύ άλλων στο άρθρο τους οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες και τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, καθώς και το σχηματισμό ενός ισχυρότερου πολιτικού σώματος που θα έχει ικανότητα λήψης αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ