Νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα από τον Γιούνκερ

Νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα από τον Γιούνκερ
Μια νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα ετοιμάζει η ομάδα Γιούνκερ, μετά τη χθεσινή αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα, για πρώτη φορά με τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, στους ευρωβουλευτές, που συζητούν το επενδυτικό σχέδιό του για την ΕΕ, σημείωσε πως μπορούσε να μείνει μόλις μία ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έπρεπε να αποχωρήσει για να προετοιμαστεί για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μεταξύ άλλων, μίλησε για το πόσο ανησυχεί «νύχτα μέρα» για την Ελλάδα διότι, όπως είπε, αγαπά την Ελλάδα και κυρίως τα αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που υποφέρουν πάρα πολύ από τα προγράμματα προσαρμογής που έπρεπε να υιοθετήσει η χώρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «απαιτητικές», καθώς και ότι δεν αποδέχεται αυτό που λέγεται ότι η Κομισιόν επιβάλλει στην Ελλάδα μια θεραπεία λιτότητας, προσθέτοντας ότι είναι αλήθεια, όμως υπάρχει παράλληλα η πρόταση στήριξης της πραγματικής ελληνικής οικονομίας με κεφάλαια 35 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα κράτος και ότι θα διαθέτει μια διοίκηση ικανή να προχωρήσει σε καλές πολιτικές που θα έχουν αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως αν η Αθήνα αποδεχθεί προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να επωφεληθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια 35 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2020. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσέθεσε, ακόμη ότι επιθυμεί να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, «όμως, θα ήθελα επίσης η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διοίκηση να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επωφεληθούν από τα μέσα που τους έχουν δοθεί».

Σημειώνεται ότιο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έχουν και νέα συνάντηση αύριο Παρασκευή, αναζητώντας μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Παρών στη νέα συνάντηση θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ