Αμερικάνικος Τύπος: Σε τροχιά ρήξης Ελλάδα με δανειστές

Αμερικάνικος Τύπος: Σε τροχιά ρήξης Ελλάδα με δανειστές
Στις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής εστίασαν τα αμερικανικά ΜΜΕ.


Ειδικότερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», ενώ καταγράφονται ορισμένες από τις κυβερνητικές εξαγγελίες: «Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επόμενη αναμέτρηση με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα αντιμετωπίσει τους 18 ομολόγους του της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά της η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας, τα οποία ήταν προϋπόθεση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας». Ειδική μνεία γίνεται και στην αναφορά του Πρωθυπουργού ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ