Με μόλις 2 σεντς κέρδη έκλεισε χθες το πετρέλαιο

Με μόλις 2 σεντς κέρδη έκλεισε χθες το πετρέλαιο
Ύστερα από πολλές διακυμάνσεις τελικά η τιμή του πετρελαίου έκλεισε με οριακή άνοδο, πραγματοποιώντας ολική επαναφορά.

Με τις αγορές να αντιδρούν σπασμωδικά σε κάθε πληροφορία, φήμη ή στοιχείο που διέρρεε, μέχρι το απόγευμα το πετρέλαιο δεχόταν πιέσεις υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 54 δολάρια (στα 53,60 δολάρια), όταν ξαφνικά το κλίμα άλλαξε και πέρασε σε θετικό έδαφος, για να κλείσει τελικά με μόλις 2 σεντς κέρδη, στα 55,93 δολάρια.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε μόλις 2 cents στα 55,93 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας μακριά από τα υψηλά της ημέρας στα 57,15 δολ.

Το πετρέλαιο βρέθηκε νωρίτερα να καταγράφει μεγάλες απώλειες διολισθαίνοντας μέχρι τα στα 53,60 δολ. στα χαμηλά της ημέρας καθώς τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προσπάθησε να ισορροπήσει, με αρκετά χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται εκμεταλλευόμενα τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική αγορά εκπλήσσει ευχάριστα, διαψεύδοντας τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμιζε τις προβλέψεις της για τις τιμές του αργού το 2015 και το 2016 επικαλούμενη τα αυξημένα επίπεδα προσφοράς και τη μειωμένη ζήτηση.

Ο οίκος μείωσε τις εκτιμήσεις του για το Brent στα 70 δολ. το βαρέλι το 2015 και στα 75 δολ. το βαρέλι το 2016 και για το West Texas Intermediate (WTI) στα 65 δολ. το βαρέλι το 2015 και 70 δολ. το βαρέλι το 2016. Για το 2017 διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του στα 85 δολ. το βαρέλι για το Brent και στα 80 δολ. το βαρέλι για το WTI.

Από την άλλη πλευρά ο χρυσός δείχνει ότι έχει χάσει μέρος της λάμψης του, η οποία γινόταν πιο «έντονη» σε περιόδους αβεβαιότητας. Μάλιστα, το τελευταίο δεκαήμερο της πτώσης των διεθνών κεφαλαιαγορών, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά σήμερα έχασε και το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,1% στα 1.194,30 δολάρια, ενώ νωρίτερα σήμερα σημείωνε κέρδη έως τα 1.220 δολάρια. Απώλειες που έφτασαν το 4,9% σημείωσε και το ασήμι σήμερα, στα 15,75 δολάρια.