Αρχίζουν σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αρχίζουν σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη η επισκόπηση προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η πορεία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κάλυψη του κόστους των δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.


Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να εστιασθούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στην πορεία ολοκλήρωσης του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (για την εκταμίευση της υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ και του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες) και στα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

Παράλληλα, η τρόικα θα εξετάσει με τον υπουργό Ανάπτυξης το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ με τον υπουργό Εργασίας θα συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύνδεση με τις οφειλές προς το Δημόσιο).


Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια σειρά από θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ή έχουν τεθεί από προηγούμενες αξιολογήσεις της τρόικας.
Στην απογευματινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναμένεται να παρίστανται ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αντικατέστησε τον Ματίας Μορς), αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον Πολ Τόμσεν που θα έλθει με καθυστέρηση στην Αθήνα και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.

X. Χαρδούβελης: Θα εξαλείφονται σταδιακά τα έκτακτα μέτρα

«Η κρίση πρέπει να αρχίσει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει» τόνισε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της κυβέρνησης για επιστροφή της χώρας φέτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και από τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει σύμπνοια, διότι, όπως ανέφερε, «στο τέλος, τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς και κανείς άλλος».
«Ας αφήσουμε τα λόγια για εκλογές και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαρδούβελης υποσχέθηκε ότι «σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα. Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και τη φορολογική διοίκηση. Έτσι θα αποκαταστήσουμε αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα εφάρμοσε ένα συλλεκτικό πρόγραμμα για να εξαλείψει τις μακροχρόνιες παθογένειές της, οι οποίες ήταν και οι αιτίες της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι στο τέλος του και από εδώ και πέρα θα εμφανιστεί ένα ξεκάθαρο τοπίο». Πρόσθεσε, ότι «με στοχευόμενες εφαρμογές κατάφερε η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα» και εξέφρασε την άποψη πως «το πρόγραμμα έβαλε τα θεμέλια για συνεχίζουμε να χτίζουμε για το μέλλον. Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος, κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη, αλλά, όπως επισήμανε, αυτό δεν αποτελεί από μόνο του λόγο για επανάπαυση.
Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορέσει το 2015 να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει τις προσδοκίες των πολιτών και να αυξήσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι πρέπει «να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων», ενώ πρέπει να προχωρήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις.