Στην Αθήνα ρίχνει το μπαλάκι η ΕΕ για την λήψη νέων μέτρων το 2014

Στην Αθήνα ρίχνει το μπαλάκι η ΕΕ για την λήψη νέων μέτρων το 2014
Στην Αθήνα ρίχνουν το μπαλάκι οι δανειστές για την λήψη περαιτέρω μέτρων με στόχο την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανέρχεται στα 5 με 6 δις ευρώ. 

Mάλιστα την ύπαρξη «σημαντικού» δημοσιονομικού κενού το 2014 επιβεβαίωσε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκιόργκ Άσμουσεν, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Άσμουσεν απηύθυνε αυστηρότατη σύσταση στην κυβέρνηση της Αθήνας να «κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία τώρα έχει διακοπεί».
«Θα μελετήσουμε τρόπους ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος προγράμματος. Δεν μιλάμε για νέο πρόγραμμα, αλλά για ένα κενό 5-6δις€ κατά το β' μισό του 2014 και εξαρτάται από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν οπότε δεν μπορώ να γίνω σαφέστερος. Δεν υπάρχει πάντως περίπτωση κάλυψης του κενού με την μετακύλιση ομολόγων γιατί αυτό θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότησης που αντίκειται στο καταστατικό της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΚΤ.
Ο Άσμουσεν χαράζει έτσι κόκκινες γραμμές, απορρίπτοντας στην ουσία την πρόταση Στουρνάρα για την μετακύλιση της λήξης ομολόγων, καθώς αυτό ισοδυναμεί με απευθείας χρηματοδότηση κράτους από την ΕΚT, η οποία απαγορεύεται.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι «υπάρχουν ανοικτά δημοσιονομικά ζητήματα» για την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε νούμερα.
Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα θέλει απαντήσεις για το χρηματοδοτικό κενό εντός Δεκεμβρίου και ότι βρίσκεται κοντά στην κάλυψη των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
Tέλος το τρίπτυχο (δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό κενό και βιωσιμότητα του χρέους) έρχεται να συμπληρώσει ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη θα ασχοληθεί με τη βιωσιμότητα του χρέους κάποια στιγμή μέσα στο 2014 κι αφού διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειστές θα αναμένουν τα στοιχεία της Eurostat και γιατί όχι και τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ