Βόμβα από την Γερμανία: «Όχι σε όλα»

Βόμβα από την Γερμανία: «Όχι σε όλα»
Ηχηρό «όχι» ετοιμάζεται να πει η γερμανική κυβέρνηση για στις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η Ελλάδα όσο αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, την αύξηση κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στις συντάξεις. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», τονίζεται σε έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters ότι συντάχθηκε για το EWG που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς» αναφέρεται στο έγγραφο.

«Εμμένουμε στη θέση μας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη», υπογράμμισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος από το Βερολίνο (Διαβάστε ΕΔΩ).

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι δεν βλέπει διαφοροποιήσεις «επί της ουσίας» στο πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις της έγιναν στο περιθώριο συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Μάλτας J. Muscat, ο οποίος τόνισε ότι είναι εναντίον ενός κουρέματος χρέους για την Ελλάδα, αλλά δήλωσε ανοιχτός στη διαπραγμάτευση για τους όρους.

Νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι γερμανικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει και ότι αναμένεται ένα κατανοητό σχέδιο από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή και τόνισε ότι προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Αρνητικός εμφανίστηκε και σε ό,τι αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διοργάνωση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα των συναντήσεων των Γερμανών αξιωματούχων με τους Έλληνες ομολόγους τους, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ποτέ δεν έκρινε τους συνομιλητές της από το εάν φορούν γραβάτα, δερμάτινο μπουφάν, κλασικό σακάκι» και πρόσθεσε:

«Δεν έχει σημασία για μας. Αυτό που περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να μας παρουσιάσει την οικονομική και δημοσιονομική της στρατηγική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ