Γερμανικό περιοδικό: Η Μέρκελ πρέπει να συμβιβαστεί

Γερμανικό περιοδικό: Η Μέρκελ πρέπει να συμβιβαστεί
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρει πως η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να δείξει ευελιξία ως προς τον συμβιβασμό με την Ελλάδα "εάν δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν, η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα".

Επίσης ο αρθρογράφος του περιοδικού, Dirk Kurbjuweit αναφέρει ότι η νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές πριν από μια εβδομάδα αποτελεί μια ήττα για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Οι Έλληνες εξέλεξαν μια ριζοσπαστική κυβέρνηση προκειμένου να ελευθερωθούν από τη γερμανική πίεση.

Η Μέρκελ από την μεριά της θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι υπεύθυνη για τους Έλληνες. Τα γερμανικά συμφέροντα είναι η πρώτη προτεραιότητα της: το να διατηρήσει το νόμισμα ισχυρό και να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας δεν υποστούν ένα πλήγμα. Αλλά αυτή είναι μια ξεπερασμένη λογική, μια λογική που εστιάζει στο έθνος-κράτος. Η ίδια η Μέρκελ έπαιξε ρόλο στην επανεθνικοποίηση της πολιτικής στην Ευρώπη. Νόμιζε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς να δώσει μεγάλη σημασία στο κλίμα στην Ελλάδα.

Το γεγονός είναι πως υπάρχει στην Ευρώπη μια πολιτική ένωση. Είναι μια ένωση που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους και τώρα που οι Έλληνες εξέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα, όλοι έχουν πρόβλημα, κάτι που η Μέρκελ θα πρέπει να λύσει.

Το περιοδικό σημειώνει ακόμη ότι εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και η Ελλάδα βγει από το ευρώ, ελλοχεύουν δύο βασικοί κίνδυνοι. Ένας είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα διασφαλίσει τα χρήματα που η χώρα χρειάζεται από τη Ρωσία ή την Κίνα και έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα πρέπει; Η απάντηση είναι όχι, καθώς όσοι καθίστανται οικονομικά εξαρτώμενοι από τη Ρωσία ή την Κίνα θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν ανδρείκελα ενός αυταρχικού κράτους. Ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι ο Putin ή ο Xi Jinping θα έχουν φωνή στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η αντίθεση του σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ενδοιασμούς στο θέμα.

Ο άλλος κίνδυνος είναι η Ευρώπη να γίνει ο περίγελος της διεθνούς κοινότητας. Σε μέρη της Ασίας και στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη απ’ ό,τι στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη θα μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό μόνο μέσα από την ενότητα της. Άλλες χώρες παρακολουθούν τη μάχη για να σωθεί το ευρώ ως θεατές οι οποίοι δεν είναι πάντα καλοπροαίρετοι. Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα εκλαμβάνονταν σαν αποτυχία, ιδίως για τη Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ