Μην πυροβολείτε το Χατζηδάκη για το φρέσκο γάλα

Μην πυροβολείτε το Χατζηδάκη για το φρέσκο γάλα
Με τον Κωστή Χατζηδάκη μπορεί κάποιος να διαφωνήσει σε πολλά.

Μπορεί επίσης να του καταλογίσει πολλά όπως για παράδειγμα ότι στην περίπτωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ χρειάστηκε να πληρώσουμε αρκετά χρήματα για να φτιάξουμε ένα πακέτο που είχε πολλά αυτονόητα τα οποία δεν χρειαζόταν να μας πει ο ΟΟΣΑ ότι πρέπει να τα κάνουμε. Μπορεί επίσης κάποιος να του καταλογίσει αναβλητικότητα σε πολλές υποθέσεις και έλλειψη αποφασιστικής παρέμβασης σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της λειτουργίας του Ανταγωνισμού στην αγορά.
Αυτό όμως που δεν μπορούν να του καταλογίζουν είναι το γεγονός ότι δεν έπεσαν οι τιμές του γάλακτος μετά την τελευταία νομοθετική παρέμβαση. Και έχει απόλυτο δίκαιο όταν ρίχνει τις ευθύνες στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη. Δυστυχώς στην περίπτωση του φρέσκου γάλακτος αποδείχτηκε ότι οι γιαλαντζί λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Και ο Τσαυτάρης κατά τη θητεία του υπονόμευσε την καθαρή λύση της επιμήκυνσης του χρόνου διατήρησης του φρέσκου γάλακτος έως τις 10 ημέρες όπως ισχύει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Στο τέλος προκειμένου να μην εκτεθεί ούτε ο κ. Χατζηδάκης επιλέχθηκε μια λύση μπερδεμένη που βόλευε τη λογική του προστατευτισμού που προωθούσε ο κ. Τσαυτάρης. Τι λέει ακριβώς η διάταξη που ψηφίστηκε και ισχύει πλέον και κατήργησε τη διάρκεια ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα που ίσχυε πριν; Ότι η συντήρησή του γάλακτος διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Δηλαδή ο κάθε ένας βάζει όση διάρκεια θέλει αλλά όχι πάνω από πετά ημέρες. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ήδη μεγάλωσαν τη διάρκεια σε επτά ημέρες αλλά οι τιμές δεν έπεσαν παρά το γεγονός ότι το κόστος μεταφοράς μειώθηκε λόγω της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής. Και όχι μόνο δεν έπεσαν αλλά αυξήθηκαν.
Επιπλέον μπήκε και η δυνατότητα του περίφημου γάλακτος ημέρας που δημιούργησε το δικαίωμα να πουλούν οι γαλακτοβιομηχανίες ένα προϊόν που δεν έχει τίποτα περισσότερο από πλευράς οργανοληπτικών χαρακτηριστικών από το γάλα τριών ή πέντε ή επτά ημερών. Δεν το έχουν κάνει ακόμα αλλά είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν.
Η αρχική όμως πρόταση ήταν η διάρκεια ζωής να φτάνει και τις 10 ημέρες και να καθορίζεται από την ίδια την γαλακτοβιομηχανία. Καμία σχέση δηλαδή με αυτό που αποφασίστηκε.
Νίκος Καρούτζος
[email protected]