Με πασαλείμματα δεν φτιάχνεις μισθολόγιο στο Δημόσιο

Με πασαλείμματα δεν φτιάχνεις μισθολόγιο στο Δημόσιο
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει παρέμβαση λέει και να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπάρχουν στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνοντας τους μισθούς εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και καθηγητών Πανεπιστημίου και μειώνοντας αντίστοιχα τους μισθούς στελεχών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Χωρίς αμφιβολία η αποκατάσταση κάθε αδικίας στην κατανομή των μισθών στο δημόσιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι αν με αυτή την κίνηση εξαλείφονται οι αδικίες.
Και η απάντηση είναι όχι. Γιατί πολύ απλά στο δημόσιο θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι προνομιούχοι και οι μη προνομιούχοι. Για παράδειγμα υπάρχει το εξής καταπληκτικό οι υπάλληλοι ΔΕ του Ελεγκτικού Συνεδρίου να παίρνουν έως και 50% περισσότερο από έναν εκπαιδευτικό με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας ή έναν πτυχιούχο νοσηλευτή που κάνει βάρδιες εορτές και Σαββατοκύριακα.
Υπάρχει επίσης το καταπληκτικό φαινόμενο στις εφορίες και τα τελωνεία οι νεοπροσλαμβανόμενοι να έχουν διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση από αυτούς που έχουν προσληφθεί στο παρελθόν. Στα τελωνεία επιπλέον οι ώρες εργασίας είναι απροσδιόριστες για ορισμένους και κανονικές για κάποιους άλλους αλλά με το δήθεν πρόσχημα της ειδικής μεταχείρισης στα μισθολογικά οι υπάλληλοι που έχουν και ελεγκτικό ρόλο δεν αμείβονται όταν εργάζονται Κυριακές, αργίες και νύκτες.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι κάποιοι είναι πιο ... ίσοι από κάποιους άλλους. Για να αποκατασταθούν λοιπόν οι αδικίες που υπάρχουν και σε άλλα επίπεδα γιατί για παράδειγμα με το νέο μισθολόγιο οι παλαιοί εκπαιδευτικοί θίχτηκαν ελάχιστα και οι παλαιότεροι ευνοήθηκαν σε βάρος των νεοδιορισμένων θα πρέπει το κράτος να αποφασίσει να σοβαρευτεί.
Και θα σοβαρευτεί όταν πρώτον υπάρχει ένας βασικός μισθός και στη συνέχεια ξεκάθαρα επιδόματα και προσαυξήσεις ανάλογα με την ευθύνη του κάθε υπαλλήλου. Όχι απλά εργάζεσαι στο ΥΠΟΙΚ ή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και πάρε κάτι παραπάνω ανεξάρτητα αν το έργο που παράγεις δικαιολογεί καλύτερη αμοιβή. Φυσικά και τα ειδικά μισθολόγια πρέπει να υπάρχουν αλλά θα πρέπει να ξέρουμε με ποια λογική καθορίζονται. Γιατί δεν μπορεί ένας συνταγματάρχης του στρατού ή ομοιόβαθμός του άλλων σωμάτων να παίρνει λιγότερα από έναν υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ επειδή ο δεύτερος είχε τον τρόπο να πιέσει και να τα πάρει. Αυτή είναι δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα απλά αποτελούν πασαλείμματα.

Νίκος Καρούτζος
[email protected]