Λεφτά υπάρχουν αλλά πρέπει να θέλεις για να τα βρεις

Λεφτά υπάρχουν αλλά πρέπει να θέλεις για να τα βρεις
Τελικά από ότι φαίνεται λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε απόλυτο δίκαιο όταν το έλεγε.

Όμως το πρόβλημα είναι τα βρεις αυτά τα χρήματα και να τα φορολογήσεις πράγμα που η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έκανε με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη λίστα Λαγκάρντ η οποία «έκοβε βόλτες» και χάθηκε στα συρτάρια του τότε Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου.
Τρανή απόδειξη ότι υπάρχουν λεφτά αποτελεί το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ κάνοντας έλεγχο σε λογαριασμούς τριών γιατρών της Αθήνας βρήκε καταθέσεις 21 εκ Ευρώ ενώ την ίδια στιγμή οι συγκεκριμένοι γιατροί δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Βέβαια εδώ το ζήτημα είναι πως το ΣΔΟΕ έκανε ελέγχους μετά από καταγγελίες ιδιωτών, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν γίνονταν οι καταγγελίες οι γιατροί ίσως να μην πιάνονταν και ποτέ.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αρχές μάλλον δεν κάνουν αυτό που πρέπει για να βρουν τα λεφτά που υπάρχουν. Γιατί για παράδειγμα αν πήγαινε ένας άνθρωπος του ΣΔΟΕ κάθε ημέρα σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο (γενική κλινική και πολύ περισσότερο μαιευτήριο) θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γιατροί που βγαίνουν με φουσκωμένες τσέπες χωρίς να έχουν κόψει καμία απόδειξη ή ακόμα χειρότερα «πετούν» τα «τούβλα» στο γκισέ των τραπεζικών υποκαταστημάτων που εδρεύουν εντός των νοσηλευτηρίων ζητώντας από τους υπαλλήλους να τα μετρήσουν και να τα καταθέσουν στο λογαριασμό τους.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν υπάρχει και η βούληση για να γίνουν τα αυτονόητα ώστε να πιαστεί η φοροδιαφυγή και με τον φόβο των Ιουδαίων να περιοριστεί. Και μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχει και το μάρμαρο το πληρώνουν ως συνήθως οι ειλικρινείς φορολογούμενοι.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

[email protected]