Η μείωση τιμών που είδε μόνο ο Κωστής Χατζηδάκης

Η μείωση τιμών που είδε μόνο ο Κωστής Χατζηδάκης
Άκουγα με προσοχή τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να επαίρεται ότι από τη στιγμή που έβαλε το βρεφικό γάλα (το πρώτης ηλικίας εννοούσε) στα super markets οι τιμές υποχώρησαν.

Φαίνεται όμως ότι ο Υπουργός δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης καθώς κάποιες εταιρίες αντί να μειώσουν τις τιμές τις αύξησαν.
Και δεν αυξήθηκαν οι τιμές μόνο στα πρώτης βρεφικής ηλικίας γάλατα αλλά και σε αυτά που ήδη υπήρχαν στα ράφια των πολυκαταστημάτων. Πως συνέβη αυτό; Πολύ απλά. Δια της μεθόδου της μείωσης του περιεχομένου όπως έκανε η περίφημη Nutricia η οποία δεν άλλαξε τη συσκευασία αλλά το βάρος του περιεχομένου μειώθηκε στα 800 γραμμάρια από 900 που ήταν προηγουμένως. Μάλιστα είχαμε οριακή μείωση της τιμής στα 800 γραμμάρια γεγονός που σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους η τιμή αυξήθηκε.
Γιατί μπορεί να συνέβη αυτό; Προφανώς γιατί δεν υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος από την Πολιτεία και την Επιτροπή Aνταγωνισμού. Συνέβη γιατί κάθε τρεις και λίγο οι εκπρόσωποι της Ολλανδικής πρεσβείας κάνουν παραστάσεις για να προασπίσουν τα (κακώς εννοούμενα) συμφέροντα της Nutricia.
Σημειωτέον ότι το γάλα Almiron που κυκλοφορεί με τη συγκεκριμένη εμπορική ονομασία στην Ελλάδα διατίθεται σε άλλες χώρες με την εμπορική ονομασία Nutrilon.
Στην Ελλάδα για παράδειγμα το Almiron 2 των 800 γραμμαρίων διατίθεται σήμερα στην τιμή των 16 Ευρώ κατά μέσο όρο ενώ σε βρετανικές ηλεκτρονικές πωλήσεις τιμάται περί τα 12.2 Ευρώ ενώ στην Ολλανδία τα 850 γραμμάρια και όχι τα 800 διατίθενται στα 11,8 ευρώ.
Το πώς συμβαίνουν όλα αυτά υποθέτουμε ότι θα έχει μια πειστική απάντηση ο Υπουργός Ανάπτυξης.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]