Φορολογικός εκσυγχρονισμός δεν γίνεται με φθαρμένα υλικά και ιδέες κύριε Μαυραγάνη

Φορολογικός εκσυγχρονισμός δεν γίνεται με φθαρμένα υλικά και ιδέες κύριε Μαυραγάνη
Επί πολλά χρόνια ζήσαμε το φαινόμενο της έκδοσης φορολογικών οδηγών που πωλούνταν έναντι διόλου ευκαταφρόνητου τιμήματος και ξεπουλούσαν με οφέλη για τους συγγραφείς τους.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τους οδηγούς των Σταματόπουλου-Καραβοκύρη οι οποίοι περιείχαν λύσεις δια πάσαν φορολογικήν νόσον. Το θέμα όμως είναι ότι και οι δύο αυτοί κύριοι επί πολλά έτη είχαν την βασική ευθύνη των φορλογικών ερμηνειών και διατάξεων αλλά και της εφαρμογής της νομοθεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή και μέσω των εγκυκλίων νομοθετούσαν αφού εξηγούσαν αυτά που δεν εξηγούσε ο νομοθέτης και στη συνέχεια έκαναν και εμπόριο, μέσω τω φορολογικών οδηγών, των ασαφών αποφάσεων για τις οποίες είχαν σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης.
Παράλληλα στα πολλά έτη της θητείας τους μπορεί να γίνει αντιληπτό πως ούτε η φοροδιαφυγή πιάστηκε ούτε η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι περιορίστηκε ενώ επικρατούσε όργιο ρουσφετολογικών πρακτικών. Κι όμως παρ όλα αυτά και οι δύο φαίνεται να παίζουν ρόλο και σήμερα στις εξελίξεις και να «αξιοποιούνται» από τον κ. Μαυραγάνη ως σύμβουλοι. Και όλα αυτά ενώ είχαν ρόλο στο τερατούργημα του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και συνεχίζουν να επιμένουν σε λογικές τρυπημάτων βιβλίων και φορολογικών παραβάσεων που κρατούν όμηρους τους φορολογούμενους και ευνοούν τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Αν είναι έτσι να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα καλύτερα να γυρίσουμε στην εποχή του μπακαλοτέφτερου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]