Βάλτε λουκέτο τώρα στις επιχειρήσεις μπαταχτσήδες

Βάλτε λουκέτο τώρα στις επιχειρήσεις μπαταχτσήδες
Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων έχουμε δει τα τελευταία χρόνια για όσους δεν καταβάλλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο τελευταίος μάλιστα νόμος ήταν αυστηρός καθώς προβλέπει ότι μπορούν να ρυθμιστούν υφιστάμενα χρέη με καταληκτική ημερομηνία το 2017 και ότι για να γίνει ρύθμιση αυτών θα έπρεπε να εξοφλούνται τακτικά οι υποχρεώσεις του 2013.


Το μέτρο όμως δεν απέδωσε και μόνο 15.000 οφειλέτες από τους 200.000 του ΙΚΑ ρύθμισαν τις οφειλές τους ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι απαντήσεις είναι απλές. Πρώτον οι οφειλέτες έχουν επί χρόνια μάθει ότι τη μια ρύθμιση ακολουθεί νέα ρύθμιση και δεν πληρώνουν. Δεύτερον η τελευταία ρύθμιση έβαζε ως κανόνα την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων και άρα δεν διευκόλυνε τους επαγγελματίες μπαταχτσήδες. Τρίτον υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν πληρώνουν εδώ και καιρό τους μισθούς και πολύ περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές. Τέταρτον και σημαντικότερο το ΙΚΑ για παράδειγμα είναι παράλυτο και δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο περί αναγκαστικής είσπραξης και άρα οι οφειλέτες δεν έχουν κανένα κίνητρο να πληρώσουν αφού δεν τους ενοχλεί κανένας.
Η λύση όμως δεν βρίσκεται μόνο στην εφαρμογή του νόμου περί αναγκαστικών εισπράξεων γιατί αυτή μπορεί ναι μεν να φέρει χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δεν θα αλλάξει την εικόνα της αγοράς.
Η λύση βρίσκεται σε μια συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου των επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς να πληρώνουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και εργαζόμενους. Αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργούν θεωρητικά μια επίπλαστη εικόνα χαμηλότερης ανεργίας αλλά κατ ουσίαν συμβάλλουν στην αύξηση της ανεργίας. Και αυτό γιατί πρώτον έχουν εργαζόμενους ομήρους, οι οποίοι δεν πληρώνονται και άρα δεν έχουν αγοραστική δύναμη για να κινηθεί συνολικά. Δεύτερον διότι ανταγωνίζονται αθέμιτα άλλες υγιείς εταιρίες προκειμένου να αντλήσουν έσοδα και με τον τρόπο αυτό διαλύουν την αγορά και τελικά ζημιώνουν την οικονομία.
Υπό αυτές τις συνθήκες η λύση είναι μια. Καμία επιχείρηση να μην λειτουργεί αν δεν πληρώνει προσωπικό, εισφορές και φόρους.
Εκτός κι αν αυτό οφείλεται σε οφειλές του κράτους.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]