Προειδοποιητική 24ωρη απεργία την Τρίτη στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία την Τρίτη στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας

Διαμαρτυρία των εργαζομένων για την εισαγωγή ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία, αύριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022, σε όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια κήρυξαν οι ενώσεις συντακτών και τεχνικών, η οποία θα ξεκινήσει από τις 05:00 το πρωί και θα λήξει στις 05:00 το πρωί της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, απεργία για όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας κήρυξαν οι:

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ , ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ , ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΕΥΒΟΙΑΣ , ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ , ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΤΙΤΑ)

Με κοινή τους ανακοίνωση τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ και ΕΤΙΤΑ, ενημερώνουν ότι «σε έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 05.00 π.μ. της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2022, για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης, που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΙ, MEGA, ALPHA, ANTENNA, STAR, OPEN) καθώς και στις ιστοσελίδες αυτών.

Αντιδρούμε στην επιχειρούμενη φαλκίδευση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών μας με την εισαγωγή ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με το άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 400 εργαζόμενους, θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση, αφού 160 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 40%, θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό των σταθμών.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων δεν θα ανεχτούν άλλη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μελών τους, η οποία αποτελεί νέο καίριο χτύπημα στην ενημέρωση.

Η μείωση του προσωπικού των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των προσμετρώμενων εργαζομένων θα πλήξει τα εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων μας και θα επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια που ήδη υφίστανται τα τελευταία χρόνια μετά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων των καναλιών.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 29 του νομοσχεδίου και δηλώνουμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας».

Λόγω της αυριανής 24ωρης απεργίας θα υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ