O κωδικός "έκπληξη" στο φετινό έντυπο Ε1: Ποιους αφορά, τι θα κερδίζουν

Θα συμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ ώστε οι φορολογούμενοι να κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που έχουν πληγεί και αυτούς που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία

O κωδικός "έκπληξη" στο φετινό έντυπο Ε1: Ποιους αφορά, τι θα κερδίζουν

Λύνεται ο γόρδιος δεσμός του υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και της επιβολής προστίμων σε όσους δεν κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν αρκετές ηλεκτρονικές πληρωμές μέσα στο έτος της πανδημίας. Με την προσθήκη ενός καινούργιου κωδικού στο έντυπο Ε1 -το βασικό φορολογικό έντυπο το οποίο θα συμπληρωθεί από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους- η ΑΑΔΕ να "χαρακτηρίζει" όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και όσους δεν έχουν πληγεί. Έτσι, για τους πληγέντες -μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ- θα υπάρχει ειδική έκπτωση και στα τεκμήρια διαβίωσης και στον τρόπο υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Ο κωδικός θα συμπληρώνεται αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όσους μισθωτούς έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020, σε όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν ΚΑΔ πληττόμενης επιχείρησης, σε όσους ιδιοκτήτες έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίου και σε όσους υπήρξαν μακροχρόνια άνεργοι με αποτέλεσμα να στερηθούν της ευκαιρίας να βρουν δουλειά λόγω πανδημίας. Η εμφάνιση της συγκεκριμένης ένδειξης στο έντυπο Ε1 της εφορίας θα συνοδεύεται από οφέλη και προνόμια κατά την εκκαθάριση του φόρου:

  1. Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που ο πληττόμενος δεν θα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του. Υπενθυμίζεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία, το πρόστιμο γι’ αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στο 22% επί της διαφοράς.
  2. Θα γίνεται σημαντική έκπτωση στο υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Λόγω τεκμηρίων, φορολογούμενοι που υπέστησαν μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο άδικα. Για να μην γίνει αυτή η αδικία, θα εφαρμοστεί εκτάκτως φέτος έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα αλλά μόνο για όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο.

Στο υπουργείο Οικονομικών καλούνται να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ποια θα είναι τα «προνόμια» που θα δοθούν στους πληττόμενους κατά την φετινή εκκαθάριση του φόρου. Αν δηλαδή, θα υπάρχει απαλλαγή από συγκεκριμένα βασικά τεκμήρια (π.χ κύρια κατοικία και ένα αυτοκίνητο), αν θα είναι πλήρης η απαλλαγή από τα τεκμήρια, αν θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το πρόστιμο του 22% για τις ηλεκτρονικές πληρωμές κλπ. Το βέβαιο είναι ότι με τον κωδικό του πληττόμενου, θα διασφαλιστεί ότι όσοι δεν έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος μέσα στο 2020 (π.χ συνταξιούχοι, μισθωτοί του δημοσίου τομέα κλπ) δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτών των προνομίων.

Λόγω των επερχόμενων αλλαγών στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά το 1ο 10ήμερο του Απριλίου. Και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φετινής χρονιάς δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουλίου χωρίς να αποκλείεται να φτάσουμε και στον Αύγουστο. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί και φέτος η δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ