Στα… σχέδια παραμένει η ρύθμιση των 120 δόσεων

Χωρίς τη συμφωνία των θεσμών δεν θα προχωρήσει η απόφαση - Αναζητείται λύση ενώ εκτοξεύονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στα… σχέδια παραμένει η ρύθμιση των 120 δόσεων

Ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αυξάνονται και πληθύνονται –το ποσό των 2 δις. ευρώ που προστέθηκε τον Ιούλιο προκάλεσε έντονο προβληματισμό παρά τις… στατιστικές εξηγήσεις της ΑΑΔΕ- η περίφημη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα. Οι προσδοκίες ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ διαψεύστηκαν (έγινε μόνο μια ολιγόλογη αναφορά στη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών) ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με το πώς θα υλοποιηθεί η ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των οφειλετών του δημοσίου μόνο ευοίωνο δεν φαντάζει. Στον ορίζοντα υπάρχει μόνο η περαιτέρω «σκλήρυνση» της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων (από Ιανουάριο όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις μένει εκτός) αλλά και οι μαζικές δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών από την εφορία (μόνο 20.000 άνθρωποι βρέθηκαν μπλοκαρισμένοι μέσα στον Ιούλιο).

Η απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα βγει αλλά θα απογοητεύσει πολλούς. Από το σύνολο των περίπου δύο εκατομμυρίων οφειλετών του δημοσίου –μόνο 170.000 προστέθηκαν μέσα στον Ιούλιο- είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση μερικές δεκάδες χιλιάδες. Και αυτό διότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν όσοι:

  1. Μπορούν να αποδείξουν ότι είναι «βιώσιμοι». Από μόνη της αυτή η προϋπόθεση έχει μπλοκάρει τις διαδικασίες καθώς δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα αυτοματοποιημένος τρόπος απόδειξης της βιωσιμότητας
  2. Δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά έχουν επαγγελματική ιδιότητα
  3. Πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα προβλέπει η απόφαση της ρύθμισης.
  4. Δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι οφειλές

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να δικαιολογήσει την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κατά δύο δις. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Το ποσό μαμούθ, μαζεύτηκε, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ επειδή βεβαιώθηκαν 746 εκατ. ευρώ (!) «από τρεις υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης». Η ΑΑΔΕ περιορίζει το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο χρέος στα 695 εκατ. ευρώ καθώς αφαιρεί και 567 εκατ. ευρώ τα οποία οφείλονται σε «μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων όπως δάνεια, λοιπές εισφορές και μη φορολογικά πρόστιμα». Τι δεν αμφισβητεί η ΑΑΔΕ; Την εκ νέου αύξηση στον αριθμό των οφειλετών κατά 172.704 άτομα μέσα σε μόλις έναν μήνα, το γεγονός ότι περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι βρίσκονται με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και το ότι συνολικά 1,678 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται ανοικτά με την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ